Moskva: Otvaranje ukrajinskih luka traži reviziju sankcija Rusiji

Moskva je u četvrtak priopćila da bi udovoljavanje pozivu UN-a za otvaranje ukrajinskih luka na Crnom moru kako bi se omogućio izvoz žitarica zahtijevalo reviziju sankcija Rusiji, izvijestio je Interfax, a prenosi Reuters.

Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica, izvozila je većinu svoje robe preko svojih morskih luka, ali otkako je Rusija poslala vojnike u Ukrajinu, bila je prisiljena izvoziti vlakom ili preko svojih malih dunavskih luka.

Šef UN-a za hranu David Beasley apelirao je u srijedu na ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši: “Ako uopće imate srca, otvorite ove luke”. Beasleyjev Svjetski program hrane hrani oko 125 milijuna ljudi i kupuje 50% žitarica iz Ukrajine.

Interfax je citirao zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka koji je rekao: “Morate ne samo apelirati na Rusku Federaciju, već i duboko sagledati cijeli niz razloga koji su izazvali trenutnu krizu s hranom, a to su, u prvom redu, sankcije koje su nametnute Rusiji od strane SAD-a i Europske unije koje ometaju normalnu, slobodnu trgovinu, uključujući prehrambene proizvode poput pšenice, gnojiva i drugih proizvoda.”

Odluka Rusije da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu prije gotovo tri mjeseca spriječila je Ukrajinu da koristi svoje glavne luke na Crnom i Azovskom moru, a ujedno je smanjila izvoz žitarica ovog mjeseca za više od pola u odnosu na godinu dana ranije. Rusija i Ukrajina zajedno čine gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je također veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repičinog ulja, dok Rusija i Bjelorusija – koja je podržala Moskvu u njezinoj intervenciji u Ukrajini i također je pod sankcijama – čine više od 40% svjetskog izvoza hranjivih tvari za usjeve.

Komentari

komentar





You may also like