Moskva poziva zemlje pored Afganistana da spriječe prisutnost NATO-a na svom teritoriju

Moskva poziva susjedne zemlje Afganistanu da spriječe vojnu prisutnost SAD-a i NATO-a na svom teritoriju, rekao je jučer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u videoobraćanju sudionicima ministarskog sastanka susjednih zemalja Afganistana u kojem su nazočili Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, a prenosi TASS.

“Još jednom pozivamo susjedne zemlje Afganistana da spriječe vojnu prisutnost SAD-a i NATO-a na svom teritoriju nakon povlačenja trupa iz Afganistana”, istaknuo je.

Zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Jurij Kokov rekao je ranije u intervjuu za list Rossiyskaya Gazeta da su SAD nastojale steći uporište u susjednim zemljama Afganistanu pod krinkom borbe protiv terorističkih skupina, uspostavljanjem baza za raspoređivanje bespilotnih letjelica i postavljanjem centara za obuku pripadnika lokalnih službi. Nakon što u tome nisu uspjeli, Pentagon je najavio da će u borbi protiv terorizma u Afganistanu sudjelovati dalekim letovima iz baze u Kataru, ali unatoč terorističkim napadima i sukobima koji još nisu stali u Afganistanu, čini se da je američka vojska ipak odustala od takvih operacija zasad.

Nakon što su iz Pentagona objavile planove za povlačenje svojih vojnika iz Afganistana, talibani su krenuli su u operaciju velikih razmjera kako bi preuzeli zemlju. Talibanski borci upali su u glavni grad Afganistana Kabul 15. kolovoza, a da nisu naišli na otpor, a afganistanski predsjednik Ašraf Gani pobjegao je iz zemlje. Talibani su 7. rujna objavili sastav privremene vlade, koju još nije priznala nijedna država.

Komentari

komentar





You may also like