Moskva s Kijevom neće pregovarati o statusu regija Herson i Zaporožje

U novom sporazumu s Ukrajinom, ako Kijev ipak uspostavi kontakt s Moskvom, neće se raspravljati o statusu regije Herson i Zaporožje, kao što je pitanje s Krimom i Donbasom zatvoreno za Moskvu, piše ruski medij Izvestija pozivajući se na visoki izvor iz Rusije. Također se navodi kako su pregovori trenutačno nemogući zbog odluke ukrajinske strane. 

Prema riječima stručnjaka s kojima je spomenuti ruski medij razgovarao, tijek procesa ovisiti o tome kako će završi ciklus eskalacije duž linije dodira na području Donbasa. Prema nekim procjenama, u idućim se tjednima može očekivati ​​određeno zatišje. Međutim, to ne jamči nastavak dijaloga između dviju strana.

Regije Herson i Zaporožje neće biti uključene u novi sporazum između Ruske Federacije i Kijeva, izjavio je za medij Izvestija visoki izvor, naglašavajući kako velika većina stanovnika regije podupire Rusiju.

„Moskva je bila spremna zaustaviti specijalnu operaciju još u ožujku, tijekom pregovora izaslanstva u Antaliji. Tada je sama Ukrajina ponudila neutralni status i sigurnosna jamstva bez uključivanja Donbasa i Krima. Vladimir Putin je bio spreman poduzeti ovaj korak, ali Zapad je izvršio pritisak na Ukrajinu, pa je Kijev povukao svoj prijedlog“ , izjavio je sugovornik spomenutog medija.

Prema izvoru, sada je nemoguće voditi pregovore “sve dok Zelenski ne odluči obnoviti kontakte na razini pregovaračkih skupina”.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov nedavno je novinarima izjavio kako ne sumnja da će stanovnici samoproglašenih i od Ruske Federacije priznatih LNR i DNR, kao i regije Herson i Zaporožje, “donijeti najbolju odluku”.





Leonid Slutski, predsjednik Odbora ruskog parlamenta – Dume za međunarodne odnose, 1. lipnja je najavio kako računa na referendume u LNR, DNR i Hersonskoj regiji “već u srpnju”.

Na medijskoj konferenciji održanoj u ponedjeljak, 6. lipnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da je Kijev odustao od pregovora s Moskvom. “ Ukrajina zahtijeva isključivo vraćanje stanja na “teren” od 24. veljače, svakodnevno se izražavaju druge fantazije, najrazličitije i ponekad kontradiktorne. Ali Ukrajina ne želi pregovarati, odbila je to učiniti ”, kazao je Lavrov, dodavši kako Kijev “ispunjava volju anglosaksonskog vodstva” odbijanjem dijaloga s Moskvom iako je Rusija bila spremna raditi na temelju ranijih prijedloga.

 





Komentari

komentar

You may also like