Moskva: SAD pokušava nametnuti da je Rusija “sponzor terorizma”, ali čini to preko slabih država

Planovi Sjedinjenih Država da izoliraju Rusiju u svijetu su propali, što objašnjava pokušaje Washingtona da Rusiju označi kao državom “sponzorom terorizma” putem drugih strana, rekla je u nedjelju glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Oni koriste druge kako bi materijalizirali svoju ideju da dodaju Rusiju na ovaj popis. Zapravo, baltičke zemlje već su se izjasnile o ovoj temi”, rekla je u intervjuu na televizijskom kanalu Russia-1.

Naglasila je da Zapad nije uspio izolirati Rusiju, kao što nije ni uspio poništiti rusku kulturu i povijest. “To se nije dogodilo. Svijet se nije obazirao na sve što je Washington govorio. Zapad se sam izolirao od naše zemlje i onda je pokrenuo plan B: nanijeti štetu gdje god je to moguće i uglavnom kroz posredstvo”, rekla je i dodala da Washington radi to preko onih zemalja koje su nedavno ušle u Europsku uniju.

Prema njezinim riječima, vlade istočnoeuropskih zemalja nisu “elita koja je odgovorna za svoje korake” i Washington to koristi. Podsjetila je da je Moskva jasno objasnila Washingtonu kakve posljedice može imati ovaj korak tj. uvrštavanje Rusije kao na popis sponzora terorizma. “Latvijski parlament usvojio je u četvrtak izjavu kojom se ruske akcije u Ukrajini prepoznaju kao terorizam, a Rusije se proglašava državnim sponzorom terorizma. Osim toga, latvijski zastupnici pozvali su zemlje EU da obustave izdavanje ulaznih viza ruskim državljanima”, tvrdi. Komentirajući ovaj potez, Zaharova je rekla da su koraci Latvije ukorijenjeni u ksenofobiji i da nemaju temelja u realnosti. Ukrajina je također pozvala Sjedinjene Države da Rusiju dodaju na popis država sponzora terorizma. Isti pozivi čuli su se od brojnih američkih zakonodavaca.

Komentari

komentar





You may also like