Moskva spremna na odgovor ako se NATO približi ruskoj granici

Moskva će poduzeti odgovarajuće mjere opreza ako NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu bliže ruskoj granici, izjavio je u subotu zamjenik ministra vanjskih poslova Alexander Grushko, izvještavaju ruske novinske agencije, a prenosi Reuters.

“Bit će potrebno odgovoriti… poduzimanjem adekvatnih mjera opreza koje bi osigurale održivost odvraćanja”, rekao je Grushko, a prenosi agencija Interfax. Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj i ne vidi “stvarne” razloge da te dvije zemlje pristupe NATO savezu, dodao je Grushko. Osim toga, ponovio je raniju izjavu Kremlja da će odgovor Moskve na moguće proširenje NATO-a ovisiti o tome koliko će savezništvo približiti vojnu imovinu Rusiji i kakvu će infrastrukturu rasporediti.

Plan Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, objavljen u četvrtak, uz očekivanje da će Švedska slijediti, donijet će širenje zapadnog vojnog saveza koje je ruski predsjednik Vladimir Putin želio spriječiti. “Finska se pridružila neprijateljskim koracima koje je Europska unija poduzela prema našoj zemlji. To ne može ne izazvati naše žaljenje i razlog je za odgovarajuće simetrične odgovore s naše strane”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Rusija je u četvrtak rekla da je pokušaj Finske za pridruživanje NATO-u neprijateljski potez koji “definitivno” predstavlja prijetnju njezinoj sigurnosti. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako će Rusija morati poduzeti “odmazde, vojno-tehničke i druge prirode, kako bi zaustavila pojavu prijetnji njezinoj nacionalnoj sigurnosti”. “Helsinki mora biti svjestan odgovornosti i posljedica takvog poteza”, navodi se.

 

 





Finska najavila pristupanje NATO-u; Švedska odlučuje idući tjedan

Komentari

komentar





You may also like