Moskva tvrdi da je ukidanje sankcija tema pregovora s Ukrajinom

Ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio je mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su “teški”, ali se nastavljaju svakodnevno, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj u subotu ujutro.

Kijev je jučer upozorio da pregovorima o okončanju ruske invazije, koja sada traje već treći mjesec, prijeti kolaps.

“Trenutno rusko i ukrajinsko izaslanstvo zapravo svakodnevno putem videokonferencije raspravljaju o nacrtu mogućeg sporazuma”, rekao je Lavrov u komentaru kineskoj agenciji Xinhua objavljenom na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistirao je od početka invazije 24. veljače da zapadne sankcije Rusiji moraju biti jače i da ne mogu biti dio pregovora. Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. ožujka, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva. Moskva je odbacila te tvrdnje.

“Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika”, rekao je Lavrov, ne precizirajući i dodao: “Mi smo za nastavak pregovora, iako su teški”.

Zapadni saveznici Ukrajine uveli su opsežne sankcije Moskvi. Zamrznuto je oko polovicu ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi te narušena ruska ekonomija.
Komentari

komentar

You may also like