Moskva tvrdi da je završeno spajanje električne mreže Krima s Rusijom

Integracija elektroenergetskih mreža Krimskog poluotoka i ostatka Rusije je dovršena, objavio je sinoć zamjenik ministra energetike zemlje Jevgenij Grabčak. Grabčak je putem video veze sudjelovao u puštanju u rad tri trafostanice na Krimu.

“Već možemo reći da je potpuna integracija elektroenergetskog sustava Krimskog poluotoka i ostatka Rusije dovršena. Krimska električna mreža postaje još više integrirana sa elektroenergetskim sustavom kopnene Rusije i možemo osigurati neovisnu opskrbu električnom energijom novih teritorija Rusije – regija Herson i Zaporožje”, rekao je Grabčak, prenosi TASS:

“Odluke i aktivnosti koje smo poduzeli od velike su važnosti. Naši budući napori dovest će sustav opskrbe električnom energijom Krimskog poluotoka na višu razinu kvalitete u smislu pouzdanosti i sigurnosti”, dodao je. Ranije su na Krimu puštena u rad dva obnovljena dalekovoda koji će povezati lokalni elektroenergetski sustav s regijama Herson i Zaporožje. Snaga će biti oko 600 MW. Ove dalekovode uništili su 22. studenog 2015. ukrajinski saboteri. Više od 2 milijuna stanovnika Krima ostalo je tada bez struje. Sustav elektroopskrbe poluotoka prešao je na izolirani način rada, uvedeno je izvanredno stanje i počeli su ​​prekidi napajanja. Situacija se popravila pokretanjem energetskog mosta od 400 MW od Kubana preko Kerčkog tjesnaca. Zatim su izgrađene nove mreže i pušteni su u rad energetski blokovi TE Balaklava u Sevastopolju i TE Tavričeskaja u Simferopolju.

Komentari

komentar

You may also like