Moskva i BBC tvrde da UK laže oko morskog incidenta u Crnom moru

Engleska veleposlanica u Rusiji, Deborah Bronnert pozvana je na formalni razgovor oko jučerašnjeg incidenta u Crnom moru, piše ruski TASS. 

Rusi tvrde da je razarač kraljevske mornarice HMS Defender ušao 3 km na morski teritorij Rusije i oglušio se na upozorenja Rusije koja je tada pucala hice upozorenja, a avion SU-24 je bacio četiri bombe ispred putanje engleskog razarača. Iz Londona tvrde da je to laž, da nije bilo nikakvih hica prema njihovom razaraču koji se kretao ukrajinskim vodama.

Službena Moskva ne odustaje od svoje verzije priče.

“Prvo su rekli kako nije bilo ničega. Kasnije su rekli da ruska strana krivo prenosi zbivanja i počeli su govoriti o nekakvom neškodljivom prolazu razarača.”- tvrdi ruska glasnogovornica VP Maria Zaharova. Zaharova je ovdje mislila na pojam “neškodljivog prolaza” u pomorskom  pravu određenom UN-ovom konvencijom o pravu moru. Njime brodovi mogu proći stranim morskim teritorijem ako je riječ o miroljubivnom, direktnom i brzom prolasku tamo gdje nije moguće ići drugim putem. Ipak, zanimljivo je pitanje zašto se UK poziva na to pravo ako je početna tvrdnja bila da su u ukrajinskom moru.

Iz Moskve tvrde da je engleska strana kontradiktorna te da je isprva reporter BBC-ja podijelio sa svojom matičnom kućom što je vidio “svojim očima i ušima”.”Nešto neobično su tu dogodilo i evidentno je da lažu. Ipak, mi često uhvatimo svoje zapadne partnere u laži. Čini se da je London najbolji performer ovdje”. Zaharova je ovdje mislila na reportažu BBC-jevog novinara Jonathana Bealea koji je bio na HMS Defenderu koji tvrdi da je čuo upozorenja s ruskog patrolnog broda i čuo hice, ali izvan dometa. Nije spominjao nikakve bombe, ali je rekao da je u nekom trenutnu iznad razarača proletjelo oko 20 ruskih aviona. Iz samog BBC-ja tvrde da je izvješće njihovog novinara suprotno navodima njihovog premijera i ministarstva obrane.

Iz ruskog ministarstva obrane su rekli da je engleski brod snažno prekršio UN-ovu konvenciju o pravu mora. Traže od UK da istraži postupke svoje posade.





Englesku veleposlanicu u Moskvi čeka neugodan razgovor jer “nepristojni potezi iziskuju odgovarajući reakciju”- tvrdi ruska glasnogovornica za TASS

Komentari

komentar





You may also like