Moskva tvrdi: Ukrajinski nacionalisti planiraju kemijske napada ukoliko uđemo u neke gradove

Ukrajinski nacionalisti planiraju kemijski napad u nekoliko ukrajinskih regija u slučaju da ruske trupe uđu na ove teritorije, rekao je u subotu Mihail Mizinčev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom obranom, a prenosi ga ruski državni TASS.

“Nacionalisti su postavili mine u skladišta amonijaka i klora u kemijskoj tvornici Sumykhimprom u Sumiju kako bi otrovali stanovnike regije Sumi u slučaju da ruske trupe uđu u grad”, rekao je. “U naselju Kotljarovo, u Nikolajevskoj oblasti, militanti nacionalističkih jedinica planiraju provokaciju upotrebom otrovnih kemikalija. U tu svrhu postavili su kontejnere s otrovnim kemikalijama u zgradu srednje škole, koja će eksplodirati kada se ruske snage približe naselju.”

“Upozoravamo cijeli civilizirani svijet i međunarodne organizacije na cinične provokacije ukrajinskih vlasti, koje će, ako se realiziraju, biti stavljene na odgovornost ruskim vojnicima kao što je to već više puta učinjeno”, naglasio je, dodajući da se to radi s potporu Sjedinjenih Država i niza zemalja Europske unije koje Ukrajinu smatraju instrumentom proturuske politike. Također je ispričao o nekoliko kršenja koje je prijavio ruski stožer za koordinaciju humanitarnog odgovora u Ukrajini. Jedan od primjera koje je Mizinčev naveo su radikali iz bojne teritorijalne obrane koji, navodno, iznuđuju novac od civila na kontrolnim točkama duž autoceste koja povezuje Černigov i Kijev pod izlikom prikupljanja sredstava za ukrajinsku vojsku. “Naknade za one koji pokušavaju pobjeći u Rusiju duplo su veće. Najciničnije je da ako ljudima nedostaje novca, radikali im zaplijene automobile i vrate ljude pješke”, dodao je.

Komentari

komentar

You may also like