Moskva uvodi mjere za sutrašnji novi prosvjed simpatizera Alekseja Navaljnog

U Moskvi će se u nedjelju, 31. siječnja, u svezi s pozivima za odaziv na službeno neodobrene prosvjede pobornika oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, uvesti zabrane kretanja pješaka u pojedinim zonama u središtu grada i zatvoriti središnje postaje gradskog metroa, a u onim kvartovima u kojima se planiraju prosvjedi, trgovine i ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, kao i zabranjena prodaja alkohola od 09:00 do 23:00 sata, izvješćuju ruski mediji.

Službena informacija o zabranjama kretanja objavljena je na web stranici sjedišta gradske policije.

Navodi se kako će ograničenja biti na snazi ​​do posebne naredbe policije, dok se istodobno upozorava na odgovornost, uključujući i kaznenu, za pozivanje i sudjelovanje u neodobrenim prosvjednim skupovima.

Također, 31. siječnja u onim kvartovima Moskve u kojima se planiraju prosvjedi, trgovine i ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, kao i zabranjena prodaja alkohola od 09:00 do 23:00 sati.

Moskovsko tužiteljstvo upozorilo je organizatora zbog poziva na neodobrene prosvjede, a isto tako i pet internetskih tvrtki koje su za njih takve pozive rasprostranjivale. Upozorenja su poslana tvrtkama Facebook, TikTok, Twitter, Google i Mail.ru Group.

Ovdje treba kazati kako je nezadovoljstvo ruskih građana sve veće zbog golemih razmjera korupcije u zemlji, kao i sve većeg enormnog bogaćenja poslovnih i političkih elita, dok se ostalo stanovništvo sve teže nosi s gospodarskim i socijalnim posljedicama koronakrize. Zato većina ljudi, koji na prosvjede sada izlaze, to ne čini zbog eventualnih simpatija prema Navaljnom (zapravo mu najveći dio njih uopće ne vjeruje i smatra ga previše povezanim s inozemnim strukturama moći) a još manje zbog Putinove vanjske politike, već najviše zbog, kako smatraju, nespremnosti i nebrige državnog vrha da riješi spomenute dubioze unutar ruskog društva i probleme s kojima se svakodnevno suočavaju obični ljudi.





Komentari

komentar

You may also like