„Mrtva utrka“ u Izraelu: Gantz za jedan mandat ispred Netanjahua

Nakon pobrojanih 91% glasova birača izraelska Središnja izborna komisija je 18. rujna objavila slijedeće rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora, iz kojih je najbolje i vidljiva „mrtva utrka“ koju između sebe vode vladajuća desna koalicija na čelu s premijerom Benjaminom Netanjahuom i oporbeni lijevo-centristički blok (Plavi i bijeli), predvođen bivšim zapovjednikom Glavnog stožera izraelske vojske Bennyjem Gantzom.

Iz objavljenih rezultata je vidljivo kako prvo mjesto zauzima Gantzeova koalicija s osvojenih 26,1 posto glasova, dok je Netanjahuova osvojila 25,5%. Time Benny Gantz može računati na 32 zastupnika od njih ukupno 120 koliko ih ima u Knessetu, dok će Netanjahu imati 31-og zastupnika. Združena arapska lista imat će 15 mijesta, a stranke „Shas“ i „Naš dom-Izrael“ imat će po 9 mandata i td.

Do večeri današnjega dana trebalo bi biti obrađeno 95% ukupnih glasova, a konačni rezultati bit će poznati sutra.

Za dobivanje prava (od strane predsjednika države) na pokušaj formiranja vlade jedna od glavnih koalicija treba osigurati potporu najmanje 61-nog zastupnika u Knessetu. Natanjahu ih je za sada osigurao 55, a Gantz 56. Dakle, nastavit će se bitka za još 9 preostalih mandata. Ovi rezultati su još jednom potvrdili ono što se vidjelo i na prethodnim izborima, održanim 9. travnja (nakon kojih se nije uspjela formirati vlada), a to je – velika politička podjela u izraelskom društvu. Ako se vlada sada nekako i uspije formirati ona će vjerojatno biti vrlo nestabilna, s krhkom većinom glasova dobivenih od strane sitnih političkih stranaka čije će apetite trebati stalno održavati na po njih zadovoljavajućoj razini.

 

Komentari

komentar





You may also like