Muke po Stoltenbergu: sve članice NATO-a imaju svoju povijest odnosa s Rusijom

Prerano je govoriti postoji li šansa za napredak u sigurnosnim pregovorima između NATO saveza i Rusije, ali činjenica da su pregovori pokrenuti je dobrodošla, izjavio je na konferenciji u Njemačkoj glavni tajnik NATO-a Norvežanin Jens Stoltenberg kojemu se uskoro primiče kraj mandata na čelu tog najjačeg svjetskog vojno-političkog saveza u povijesti.

“Prerano je reći postoje li šanse za napredak diplomatskih napora u ovim pregovorima. Pozdravljam samu činjenicu njihovog pokretanja”, kazao je Stoltenberg, naglasivši da su saveznici spremni razgovarati o konkretnim prijedlozima s Rusijom. “Danas sam pozvao sve članove Vijeća Rusija-NATO na nastavak niza sastanaka”, kazao je glavni tajnik, dodavši kako se  pri tom „mora biti realan“. „NATO-u je potrebno jedinstvo, ali sve članice imaju svoju povijest, geografiju i svoj pristup odnosima s Rusijom.”

Stoltenberg je gostujući prekjučer uživo na Bild TV kazao kako NATO ima različite ocjene o projektu Sjeverni tok 2.

“Što se tiče Sjevernog toka, mora se biti iskren i reći kako imamo različite ocjene različitih članica NATO-a. Neki se oštro protive puštanju plinovoda Sjeverni tok 2, drugi kažu da je to gospodarska odluka. … Njemački regulator prekinuo je rad na certificiranju ovog plinovoda. I mislim da se, usprkos kontradiktornostima u NATO-u oko ovog konkretnog projekta Sjeverni tok 2, radi i o tome da moramo diverzificirati naše opskrbe energentima, uključujući i plin”, kazao je Stoltenberg.

Pri tom je dodao da je u pozadini velike potrošnje plina u Europi, Rusija “imala priliku povećati svoju opskrbu plinom, ali nije”.

Glavni tajnik NATO-a kazao je i da je o Sjevernom toku 2 razgovarao i s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.
“Razgovarali smo o tome, to je bila tema. Ali ponovit ću – stav NATO-a je da oko toga vjerojatno nemamo jedinstven stav. NATO je izuzetno jak, ali ponekad ne uspijevamo postići konsenzus, a vidite to u primjeru Sjevernog toka 2… Ovdje se pogledi razlikuju”, kazao je Jens Stoltenberg.

 

Komentari

komentar
You may also like