Musk pokrenuo raspravu na Twitteru rekavši da Ukrajina ne bi trebala koristiti tenkove

Vlasnik Twittera Elon Musk izazvao je još jednu raspravu na društvenim mrežama nakon što je opisao tenkove kao “zamke smrti” za njihove posade koje se ne bi trebale koristiti u ratu koji traje u Ukrajini.

“Tenkovi su sada smrtonosna zamka”, napisao je Musk i povukao paralelu s Prvim svjetskim ratom. “Budući da nijedna strana nema nadmoć u zraku, preostaje vam pješaštvo i topništvo kao u Prvom svjetskom ratu”. Komentari tehnološkog tajkuna došli su nakon što je Ukrajina primila oklopna vozila u najnovijem paketu vojne pomoći SAD-a vrijednom više milijardi dolara. To uključuje 50 oklopnih vozila Bradley i 500 protutenkovskih projektila. Njemačka je također najavila da će isporučiti oko 40 oklopnih transportera Marder, a Francuska je obećala razarače tenkova AMX-10 RC na kotačima.

Zapadne zemlje još uvijek ne žele Ukrajini poslati teške tenkove koji bi se mogli koristiti za ofenzivne operacije, unatoč tome što je Kijev rekao da ih treba. U video poruci u kojoj je zahvalio Emmanuelu Macronu na AMX-10, ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je: “Nema racionalnog razloga zašto Ukrajina još nije opskrbljena zapadnim tenkovima”.

Ovo nije prvi put da se Musk javno ne slaže s ukrajinskim predsjednikom, a korisnici društvenih medija brzo su se usprotivili milijarderovim zaključcima, često uz tvrdnju da Musk nije nikakav stručnjak za takvu temu. Ranije u listopadu, šef Tesle održao je anketu na Twitteru sugerirajući da bi Kijev trebao trajno prepustiti Krim Rusiji. Anketa je sugerirala održavanje novih referenduma pod pokroviteljstvom UN-a kako bi se odredila sudbina teritorija pod ruskom kontrolom te da Ukrajina pristane na neutralnost kada je u pitanju NATO, što je izazvalo jaku reakciju diplomata i političara. “Elon Musk nije znao o čemu govori kada je rekao Ukrajini da popusti jer je ruska pobjeda neizbježna”, odgovorio je Nicholas Grossman, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Illinois i dodao: “Isto tako, Musk ne zna o čemu priča kada kaže da su tenkovi beskorisni”.

“Moja je novogodišnja odluka da se ne družim s onima koji nude neinformirana mišljenja kada nemaju nikakvog stručnog znanja, a još manje pozadine/iskustva o toj temi”, komentirao je na istoj platformi umirovljeni general američke vojske, Mark Hertling. No, ipak je ponudio svoje viđenje: “Ako imate loše vodstvo, onda da … tenkovi mogu postati “smrtonosna zamka. Ako imate uvježbane posade, sjajan oklop, vrhunsku i dugometnu vatrenu moć, a svi članovi tima zajedno su trenirali u kombiniranom ratovanju, tenkovi nude visoku mogućnost preživljavanja za njihove posade i velika prednost na bojnom polju”.

Međutim, nisu svi analitičari protiv procjene Muska. Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews, odgovorio je na istoj društvenoj mreži: “On je u pravu kada je u pitanju ovo. Jedini način na koji tenkovi mogu preživjeti je ako jedna strana ima nadmoć u zraku ili ako je jedna strana toliko iscrpljena da se može slabo oduprijeti”. Upitan tvrdi li da su “tenkovi mrtvi” u modernom ratovanju, pojasnio je: “Oni zbilja jesu smrtonosne zamke za njihove posade ako nema nadmoći u zraku kada se ide naprijed. No, tenkovi imaju još donekle koristi kao oblik pokretne artiljerije ili oružja za primarni napad, ali tek kada je protivnička strana već jako oslabljena.





Komentari

komentar

You may also like