Muslimanske zemlje se okreću protiv Indije nakon što su glasnogovornici “ismijavali” Muhameda

Indija se suočava s jakim diplomatskim “napadima” iz muslimanskih zemalja nakon što su glasnogovornici indijske vladajuće stranke kritizirali (iz muslimanskih zemlja tvrde “ismijavali”) islam i proroka Muhameda prošlog tjedna, prenosi Stuff.

Najmanje pet arapskih zemalja uložilo je službene prosvjede protiv Indije, a Pakistan i Afganistan također su oštro reagirali u ponedjeljak na komentare dvojice istaknutih glasnogovornika hinduističke nacionalističke strane Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija. Gnjev je izbio na društvenim mrežama, a u nekim arapskim zemljama pojavili su se pozivi na bojkot indijske robe. Naime, glasnogovornici su se osvrnuli na navodno ismijavanje hinduističkih božanstava od strane muslimanske manjine, pa su se upitali što bi bilo kada bi isto tako uzvratili i ponudili su jedan primjer takvog uzvraćanja.

Vlade Katara, Kuvajta, Irana, Saudijske Arabije, Omana, Afganistana i Pakistana opisale su komentare kao “uvredljive”, a dio tih zemalja je povukao i veleposlanike iz Indije. Novi pakistanski premijer Shehbaz Sharif, koji je nedavno poslao pomirljive poruke svom indijskom kolegi Narendru Modiju, rekao je da su komentari primjer kako “Indija pod Modijem gazi vjerske slobode i progoni muslimane”, prenosi The Guardian. Kako su pozivi na bojkot indijske robe počeli dobivati ​​na snazi ​​u zaljevskim zemljama, važnom trgovinskom i energetskom partneru Indije, vlada BJP-a pokušala je odbaciti komentare kao “rubne elemente” unutar stranke i rekla da “ni u jednom na način, odražavaju stavove indijske vlade”. Ipak, riječ je o službenim glasnogovornicima stranke.  BJP je odmah uklonio oba glasnogovornika i rekao da su “već poduzete snažne mjere protiv onih koji su dali pogrdne primjedbe”.

Grupe za ljudska prava kao što su Human Rights Watch i Amnesty International upozorile su da bi napadi na muslimane u Indiji mogli eskalirati. Također su optužili Modijevu vladajuću stranku da namjerno zanemaruje problem i ponekad omogućava govor mržnje protiv muslimana, koji čine čak 14% od 1.4 milijarde stanovnika Indije. Riječ je o drugoj najvećoj muslimanskoj populaciji na svijetu.

Komentari

komentar





You may also like