Muslimanske zemlje zajedno najavile humanitarnu pomoć Afganistanu

Države Organizacije islamske suradnje (OIC) najavile su sinoć da će u suradnji s UN-om deblokirati stotine milijuna dolara afganistanske imovine i osnovati fond za donacije kako bi ublažile humanitarnu krizu koja se pogoršava, piše AFP.

OIC, koji ima 57 članica, odlučio je na izvanrednoj sjednici u Islamabadu da će “početi pregovore s Ujedinjenim narodima” radi “deblokade bankovnih i financijskih kanala te humanitarne pomoći”. Ovo je prva velika konferencija o Afganistanu nakon što je u kolovozu pala bivša vlada koju su podupirale Sjedinjene Države, a vlast preuzeli talibani.

Otada su zapadne zemlje zamrznule više milijardi dolara pomoći. SAD je blokirao 9.5 milijardi dolara imovine Afganistanske središnje banke dok zemlju očekuje veoma oštra zima.

UN je više puta upozorio da je Afganistan pred jednom od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu, a Svjetski program za hranu (WFP) strahuje od “pošasti gladi”. U svom govoru na otvorenju sjednice pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi upozorio je na “teške posljedice” do kojih može dovesti gospodarski slom, spomenuvši tešku glad, novi priljev izbjeglica i porast ekstremizma. “Ne možemo zanemariti opasnost potpunog gospodarskog sloma”, upozorio je pred predstavnicima zemalja članica OIC-a, među kojima je bio i njegov talibanski kolega Amir Khan Muttaqi, ali i izaslanici SAD-a, Kine, Rusije, Europske unije i UN-a koji su u ulozi promatrača.

Nijedna zemlja još nije priznala talibansku vladu i toj želji talibana nije udovoljeno ni na sjednici OIC-a, a ministar vanjskih poslova bio je isključen sa službene fotografije. Muttaqi je ipak istaknuo da njegova vlada ima “pravo na službeno priznanje”. Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su jedine zemlje koje su priznale prethodni talibanski režim.

Komentari

komentar





You may also like