N. Pelosi: predsjednika SAD-a može izabrati Kongres!

Raste napetost unutar SAD-a sa svakim odbrojanim satom koji vodi prema početku predsjedničkih izbora, koji samo što nisu počeli. U tim i takvim okolnostima „ulje na vatru“ sigurno je dolila i izjava predsjednice Kongresa Nancy Pelosi (d).

U intervjuu radio postaji NPR Pelosi je izjavila kako je Kongres spreman za situaciju u kojoj upravo njegovi zastupnici moraju izabrati pobjednika predsjedničkih izbora.

„Mi shvaćamo što je zakon i glavna uloga Kongresa, i poglavito Zastupničkog doma kada je riječ o zbrajanju glasova“, izjavila je Pelosi, pri tom naglasivši potpunu spremnost Zastupničkog doma (u kojemu većinu imaju demokrati) na preuzimanje uloge izbora šefa države, ako „što ne bude u redu“. „Mi smo odavno spremni, jer vidimo tu neodgovornost predsjednika, njegovo neuvažavanje Ustava, naše demokracije i, između ostalog, izbora“, izjavila je predsjednica Kongresa.

Podsjećamo: za izbor predsjednika i potpredsjednika SAD-a, kandidat mora dobiti potporu apsolutne većine birača. Ako nitko od njih to ne dobije, suglasno Ustavu, pravo na izbor predsjednika tada se prenosi na Zastupnički dom Kongresa.

 

 





Komentari

komentar

You may also like