Na brutalnost londonske policije reagirali ministar i gradonačelnik Londona

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan (naslovna foto) i britanski ministar unutarnjih poslova Priti Patel kritizirali su policiju zbog akcija poduzetih tijekom prosvjeda protiv nasilja nad ženama u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva – Londonu.

Što se, zapravo, dogodilo? Nedavna otmica i ubojstvo mlade londončanke, Sarah Everard, izazvala je buru osuda i nezadovoljstva na britanskim društvenim mrežama, u tisku i parlamentu. Tisuće Britanki sada govore o uznemiravanju, premlaćivanju i kako se boje hodati ulicama.

U subotu su, u londonskoj četvrti Clapham, gdje je Sarah Everard posljednji put viđena živa, i na nekoliko drugih mjesta u glavnom gradu, kao i u oko 40 gradova u Velikoj Britaniji, trebali biti održani skupovi bdijenja sa svijećama – pod motom “Osvoji ove ulice“.

Međutim, policija je objavila kako ih, uz sve razumijevanje i poštivanje osjećaja organizatora, ne može smatrati legalnim zbog lockdowna.

Usprkos tome, u subotu navečer, nekoliko stotina odlučnih djevojaka i žena okupilo se u Claphamu.

Policija je pokušala rastjerati okupljeno mnoštvo, pri čemu je nekoliko ljudi privedeno. Snimke bdijenja i postupanja policije objavila je i televizija Sky News.





Predsjednik Liberalno demokratske stranke Ed Davey pozvao je čelnicu londonske policije Cressidu Dick na podnošenje ostavke. Ministar unutarnjih poslova Priti Patel zatražio je od policije podnošenje izvješća.

“Scene koje su se dogodile u Clapham Commonu nisu prihvatljive. Odgovornost policije je da provodi zakone koje je donijela pandemija, ali snimke koje sam vidio jasno pokazuju da je policijska akcija bila i nepotrebna i nesrazmjerna (prijetnji)”, objavio je gradonačelnik Londona Sadiq Khan na Twitteru.

Komentari

komentar

You may also like