Na filipinskim izborima pobijedio Marcos – prokineski orijentiran sin bivšeg diktatora

Poručuje svijetu da ga sudi prema djelima, a ne obiteljskoj prošlosti

Ferdinand Marcos Jr pobijedio je na izborima na Filipinima i započet će šestogodišnji predsjednički mandat krajem lipnja, čime se završava desetljećima duga potraga njegove obitelji za povratak na vlast nakon što je otjerana u narodnom ustanku 1986. godine, piše britanski Reuters.

Sin osramoćenog pokojnog i istoimenog filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa obećao je u utorak da će raditi za sve ljude nakon njegove zadivljujuće izborne pobjede i poručio svijetu da mu sudi na temelju njegovog predsjedanja, a ne prošlosti njegove obitelji, objavio je 10. svibnja Reuters.

Ferdinand Marcos Jr (64), poznatiji kao “Bongbong”, postao je prvi kandidat u novijoj povijesti koji je osvojio potpunu većinu na filipinskim predsjedničkim izborima, utirući put nekoć nezamislivom povratku na vlast najzloglasnije političke dinastije u zemlji.

“Ne sudite me po mojim precima, već po mojim djelima”, poručio je Marcos svijetu.

Marcos je sa svojom obitelji pobjegao u progonstvo na Havaje tijekom narodne pobune 1986. kojom je okončana autokratska 20-godišnja vladavina njegova oca. Od povratka na Filipine 1991. godine bio je član Kongresa i Senata.

Marcos, nakon pobrojanih 98% glasačkih listića, dobiva 31 milijun glasova, dvostruko više od najbližeg suparnika, potpredsjednika Robreda. Službeni rezultat očekuje se krajem mjeseca.
Iako je Marcos (64) vodio kampanju na platformi jedinstva, politički analitičari kažu da je malo vjerojatno da će se to jedinstvo i ostvariti s obzirom na gorka sjećanja na golemi politički utjecaj i bogatstvo njegove obitelji.

Tisuće protivnika starijeg Marcosa pretrpjele su progon tijekom brutalnog razdoblja ratnog stanja 1972.-1981., a to je prezime postalo sinonim za pljačku i ekstravagantan život, s milijardama dolara državnog bogatstva koje je nestalo.

Marcos je dao nekoliko naznaka o svojoj političkoj agendi, ali se očekuje da će pomno pratiti odlazećeg i kontroverznog predsjednika Rodriga Dutertea, koji je favorizirao velike infrastrukturne projekte, ostvarivao rast i održavao bliske veze s Kinom.

Markos će morati biti pažljiv. Duterteovi pokušaji s Kinom imali su mješovite rezultate, a istraživanja su stalno pokazivala kako Filipinci ne vjeruju Pekingu.

U svakom slučaju njegova je pobjeda povoljnija za Kinu nego za Sjedinjene Države, a očekuje se da će Marcos tražiti bliske veze s Pekingom s obzirom na njegovu gospodarsku moć, navodi Reuters.

Odmak od sfere Sjedinjenih Država malo je vjerojatan i ne bi bio popularan među milijunima Filipinaca čiji su rođaci američki državljani. Desetljećima star obrambeni savez ključan je i za filipinsku vojsku, koja će Marcosu biti potrebna na njegovoj strani. Washington će strateški izgubiti distanciranjem od Marcosa, navodi britanska agencija.
Marcos je pokazao pragmatizam naglašavajući potrebu izbjegavanja sukoba s Pekingom u Južnom kineskom moru, ali će biti oprezan da ne bi pred njim kapitulirao. Vojska i javnost će od njega očekivati ​​da brani suverenitet Filipina, makar i samo retorikom, zaključuje Reuters.

 

Komentari

komentar

You may also like