Na Izrael do sada ispaljeno 2900 raketa. Poginuo 174 Palestinac.

Od početka sukoba u ponedjeljak, na teritorija Izraela ispaljeno je 2900 projektila, izvještava AP.

Malo manje od 300 raketa ispaljeno je preko noći iz pojasa Gaze. Izraelska vojska tvrdi da ih je polovicu presreo njihov proturaketni sustav, a 40 projektila nije uspjelo izaći iz pojasa Gaze. Dio raketa pao je na Tel Aviv.

IDF je obavijestio kako nisu zabilježili teža ranjavanja izraelskog stanovništva u ovom napadu. Ipak, Jerusalem Post piše o 10 ozlijeđenih od šrapnela dok su trčali prema zaklonu.

Izraelski Magen David Adom (organizacija hitne pomoći) informira kako su na skrb dobili dodatna 66 ranjena Izraelca od jučer, a kao razlog navode Hamasovo granatiranje i rane iz etničnih sukoba na ulicama. Zadnje informacije govore o 10 ubijenih Izraelaca od početka sukoba.

S druge strane, izraelska vojska nastavlja s ciljanim zračnim napadima na teritorij Gaze. Nastavljaju napadati strateški “Metro” (sustav podzemnih tunela), ali napadaju i prometnice unutar Gaze. Osim toga, srušili su zgradu u kojoj su bili uredi medija Al-Jazeera i AP, što je izazvalo međunarodne osude. Napali su i kuću Yahya Sinwa, vjerojatne “glave” Hamasa, ali nema potvrde da je ubijen.

Broj ubijen Palestinaca se popeo na 174, uključujući 47 djece i 29 žena, piše Al Arabiya. Pišu kako se nestali još traže u ruševinama i da je za očekivati rast broja žrtava. Tvrde da je sinoćnji napad IDF-a bio najrazorniji do sada. Navode kako je IDF uništio cestu za Shifa bolnicu koja je najveća u Gazi.





Čini se da ni slanje američkog izaslanika Hady Amr u Izrael, niti razgovor Bidena i Netanyahua, nisu dovoljni za smirivanje sukoba. Naime, Benjamin Netanyahu sinoć je u televizijskom intervjuu rekao kako će “kampanja trajati koliko je potrebno”. Pitanje je kome i čemu je zbilja “potrebno” da se nastave krvavi sukobi u kojima cijenu plaćaju uglavnom civili.

 

 





Komentari

komentar

You may also like