Na klimatskom sastanku nije dogovoreno ništa konkretno

Revidirani dogovor odobren je na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda (COP26) u subotu nakon izmjene teksta u posljednjem trenutku u vezi s fosilnim gorivima, što je izazvalo pritužbe ranjivih zemalja koje žele konačnu izjavu o ukidanju subvencija za fosilna goriva. Nakon dva tjedna mukotrpnih pregovora, sastanak je produžen za jedna dan kako bi se donio zaključak. Ipak, u zadnji čas je promijenjen zaključak, prenosi AFP.

Bogate zemlje optužene su da na sastanku COP26 u Glasgowu nisu uspjele isporučiti prijeko potrebna financijska sredstva ranjivim državama koje su u opasnosti od suše, porasta mora (otočne države), požara i oluja. Britanski predsjednik COP26, Alok Sharma zaokružio je maratonske pregovore rekavši delegatima: “Sada je vrijeme za odluku. A izbori koje trebate donijeti su od vitalne važnosti”.

No, došlo je do promjene u zadnji čas jer su Kina, Indija i Iran inzistirali da se iskaz protiv fosilnih goriva oslabi u konačnom tekstu odluke. Naime, formulacija u posljednji trenutak izmijenjena iz “postupno ukidanje” u “postupno smanjivanje”, što je izazvalo veliko razočaranje čelnika COP26 Aloka Sharme koji je čitajući rekao da se “duboko ispričava”, a na snimci se vidi da je bio duboko potresen.

Delegati su ušli u razgovore zaduženi za održavanje cilja Pariškog sporazuma iz 2015. o ograničavanju porasta temperature na 1,5-2 C stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Također su imali zadatak pronaći sredstva za nacije koje su najviše izložene riziku od suša, poplava i oluja povezanih s klimom koje su pojačane porastom mora.

Promatrači su rekli da je sporazum daleko od onoga što je potrebno da bi se spriječilo opasno zatopljenje i pomoglo zemljama da se prilagode ili nadoknade štetu od katastrofa koje se već odvijaju na globalnoj razini. UN-ov znanstveni tim je u prvom tjednu sastanka zaključio da će se porast zadržati na 2,7 C do kraja stoljeća samo ako vlade ispune dosadašnja obećanja.

Propao je i pokušaj financijske pomoći državama koje najviše pate zbog klimatskih promjena. Otpor su ovog puta predvodile SAD i EU, pa je u tekstu je izostavljeno bilo kakvo upućivanje na konkretan financijski instrument za gubitak i štetu koju su klimatske promjene već izazvale u zemljama u razvoju. Umjesto toga, samo je obećan budući “dijalog” na tu temu. ” Za njih je gubitak i šteta razlog za početak razgovora i dijaloga”, rekla je Shauna Aminath, ministrica okoliša Maldiva koju tonu. “Ali za nas je ovo pitanje preživljavanja”





U tekstu se “s dubokim žaljenjem” navodi da bogate nacije nisu uspjele prikupiti zasebnu godišnju svotu od 100 milijardi dolara koju su obećali prije više od deset godina.

Laurence Tubiana, jedna od idejnih začetnica Pariškog sporazuma, rekla je za AFP da “COP26 nije uspio pružiti trenutnu pomoć ljudima koji sada pate”.

Komentari

komentar





You may also like