Na Krimu razmješten PRO i PZO sustav S-400 „Triumf“ (video)

Raketna pukovnija 4. armije Vojno-zračnih snaga i protuzračne obrane ruske vojske na Krimu, polučila je novi PRO i PZO sustav S-400 „Triumf“, izvjestilo je 12. kolovoza zapovjedništvo Južnog vojnog okruga ruskih OS. Ti suvremeni sustavi zamijenit će dosadašnje starije sustave S-300.

Iako se vremenski poklapa s aktualnim dramatičnim porastom rusko-ukrajinskih napetosti vezane uz nedavno uhićenu diverzantsku grupu prebačenu na Krim s teritorija Ukrajine (kojom prilikom su poginula dva ruska vojnika), razmještaj sustava S-400 nema nikakve veze s tim događajem. Njegovo dislociranje na Krim i zamjena starijeg sustava S-300 najavljena je već prije nekoliko mjeseci i dio je sveobuhvatnog programa ruskog Ministarstva obrane usmjerenog k modernizaciji i osnaženju ruskih vojnih efektiva na toj strateški najznačajnijoj i geografski dominantnoj točci s koje se u nadzire veliki dio akvatorija Crnog mora.

Radi se o raketnom sustavu nove generacije srednjeg i dalekog dometa, namjenjenom za uništavanje neprijateljskih zrakoplova za ometanje protivničkih komunikacija, zrakoplova za nadzor i obavještavanje, letjelica taktičkog i strateškog zrakoplovstva, operativno-taktičkih raketa, balističkih raketa srednjeg dometa, nadzvučnih zračnih sredstava ofanzivne namjene i td.

S-400 može djelovati i danju i noću, u bilo kojim vremenskim, klimatskim i reljefno-geografskim uvjetima pri snažnom neprijateljskom elektroničkom protudjelovanju.

Izgrađen je na bazi postojećeg sustava S-300 ali je od potonjeg dominantniji u nizu taktičko-tehničkih mogućnosti: učinkovitosti, zoni prihvata, istodobnom broju zahvaćenih protivničkih objekata (kompletan sustav zahvaća 10 ciljeva istodobno, uz ispaljivanje do 20 raketa).

Tehničke karakteristike sustava S-400 „Triumf“ (NATO klasifikacija – SA-21 Growler):





Daljina uništavanja zračnih ciljeva:

maksimalna do 400 km, minimalna do 2 km;

Visina uništavanja zračnih ciljeva:





maksimalna – do 30 km, minimalna – od 0,01 km;

Daljina uništavanja taktičkih balističkih ciljeva:

maksimalna – do 60 km, minimalna – od 7 km

brzina uništavanja cilja – do 4800 m/s;

Broj radnih sati do generalnog remonta – 10 000 sati;

Eksploatacija – minimum 20 godina.

U ruskim oružanim snagama PRO i PZO sustav S-400 u uporabi je od 2007. godine.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=dovwlmqx8U8

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like