Na napuštenoj najvećoj turskoj vojnoj bazi zavijorio se sirijski stijeg

Turska je u potpunosti završila povlačenje svojih vojnika i tehnike iz svoje najveće vojne baze u Siriji, u gradu Moreku, u regiji Hama, priopćila je sirijska agencija SANA.

Prema informacijama oporbenog Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, nakon povlačenja Turaka na tom je mjestu podignut sirijski državni stijeg.

Vojni objekt „Morek“ izgrađen je 2018. g. i predstavljao je najveću tursku vojnu bazu u Siriji i bilo je jedan od ukupno 12 turskih nadzornih točaka u tzv. zoni deeskalacije Idlib, koja, uz tu regiju, obuhvaća i dijelove susjednih regija Aleppo, Hama i Latakija, za nadzor provedbe Moskovskog primirja iz ožujka ove godine. Posljednjih je mjeseci ta baza bila opkoljena postrojbama sirijske vojske, a jamac sigurnosti turskim vojnicima bili su pripadnici ruske vojske, koji su im dostavljali i nužnu pomoć i dopremu hrane.

Ankara se trenutačno bavi i evakuacijom još jedne svoje nadzorne točke na planini Shahshabo, u sjevero-zapadnom dijelu regije Hama.

Turska, navodno, sada povučene postrojbe koncentrira u sjevernom, pograničnom dijelu regije Idlib, gdje se očekuje novi veliki napad sirijske vojske s ciljem oslobođenja čitavoga Idliba. Takve vijesti plasiraju uglavnom turski mediji, dok službeni ruski vojni izvori iz njihovog Zapovjednog središta u Siriji u potpunosti opovrgavaju bilo kakve planove sirijske vojske za takvu vojnu operaciju. Pri tom navode kako Rusija inzistira na potpunoj provedbi spomenutog sporazuma iz Moskve od strane svih uključenih snaga. S druge strane ruski vojni izvori upozoravaju na moguće provokativne napade pojedinih terorističkih organizacija u Idlibu na turske vojnike s ciljem obmanjivanja da to čini sirijska vojska, a kako bi potaknuli Tursku na vojni protuodgovor prema Assadovim snagama.

U svakom slučaju, u Idlibu je stanje i dalje napeto, pri čemu Ankaru zabrinjavaju i ljute nedavni snažni ruski zračni napadi na sjeveru Idliba na kampove za obuku i objekte proturskih oružanih organizacija, uslijed kojih je bilo 100-tinjak ubijenih islamističkih boraca. Rusija, navodno, na taj način odgovara na prebacivanje tih radikala na bojišnice u Nagorno Karabahu.





Komentari

komentar

You may also like