Na pragu je „rat“ između SAD-a i EU

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker upozorio je SAD na europski odgovor, ukoliko Trumpova administracija uvede carine na uvoz automobila iz EU.

Američko Ministarstvo trgovine u prošlu je nedjelju predsjedniku Donaldu Trumpu dostavilo izvješće o utjecaju uvoza na „nacionalnu sigurnost SAD-a“. Taj se dokument pripremao od svibnja 2018.g. na zamolbu samoga Trumpa, koji sada ima rok od 90 dana za usvajanje odluke u svezi s preporukama toga Ministarstva.

Sadržaj izvješća nije javno obznanjen, međutim, od strane niza automobilskih tvrtki i organizacija povezanih s tim sektorom, već su se pojavila upozorenja o negativnim posljedicama u slučaju uvođenja carina na uvoz automobila europske proizvodnje. Prema ocjenama američkog Centra za automobilska istraživanja (CAR), scenarij primjene 25%-tnih carina na automobile dovest će do smanjenja rada u auto-industriji i nizu popratnih sektora američkog gospodarstva za 336 tisuća radnih mjesta.

Europska unija također je upozorila na posljedice po SAD ukoliko se Trump odluči za novu eskalaciju trgovinskog rata. U intervjuu za Stuttgarter Zeitung predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker izjavio je kako EU može smanjiti količinu uvoza poljoprivrednih proizvoda i energenata iz SAD-a. „Trump mi je obećao da još neće primjenjivati nikakve carine na automobile. Ja mu vjerujem. Međutim, ukoliko on odustane od tog obećanja, mi sebe nećemo vezati bilo kakvim obvezama o povećanju uvoza soje i ukapljenog plina iz SAD-a. …“, kazao je Juncker u intervjuu. Ali pri tom nije naveo kada je njemu Trump dao spomenuto obećanje vezano za carine na europske automobile. Nije isključeno da je ono dato u vrijeme dok se spomenuto izvješće američkog Ministarstva trgovine tek pripremalo tj. kada je Juncker boravio u službenom posjetu Washingtonu i Bijeloj kući u srpnju 2018.g. Ako je to tako, navedeno Trumpovo obećanje danas, vjerojatno, niti malo ne vrijedi.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like