Na prvi samit Europske političke zajednice pozvano 17 nečlanica EU-a

Na prvi samit Europske političke zajednice, koji će se održati 6. listopada u Pragu, pozvano je 17 država nečlanica EU-a na sastanak s čelnicima 27 članica EU-a, izvještava Hina.

Dužnosnik EU-a potvrdio je da su pozivnice u četvrtak poslane Albaniji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bosni i Heregovini, Crnoj Gori, Gruziji, Islandu, Kosovu, Lihtenštajnu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Norveškoj, Srbiji, Švicarskoj, Turskoj, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu. Sastanak će se održati u četvrtak, 6. listopada, a dan kasnije održava se neformalni samit 27 članica EU-a.

Europska politička zajednica je platforma za političku suradnju država na europskom kontinentu. Cilj je poticati politički dijalog i suradnju za rješavanje pitanja od zajedničkog interesa kako bi se ojačala sigurnost, stabilnost i prosperitet europskog kontinenta. Prvi je s tom idejom izišao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Ta ideja nije svugdje naišla na dobar prijem, jedni ju smatraju utješnom nagradom za one države koje nastoje ući u EU-u, s obzirom da se uopće ne nazire kada bi moglo doći do sljedećeg proširenja Unije.

Kuleba: Ukrajini je dosta muljanja oko europskih integracija

Komentari

komentar





You may also like