Na sastanku Biden-Putin glavna tema bit će Ukrajina i NATO

Glavna tema nadolazećih razgovora predsjednika Sjedinjenih Država i Rusije bit će stanje povezano s Ukrajinom, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken a prenosi Reuters.

Blinken navodi kako  Biden namjerava reći Putinu da će Sjedinjene Države bezuvjetno inzistirati na teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i da će se suprotstaviti svim “agresivnim potezima Rusije” po tom pitanju. Blinken je također kazao kako Biden namjerava izvijestiti ruskog predsjednika da računa na stabilnije i predvidljivije odnose između dviju zemalja (SAD-a i Rusije, op.GN).

Prethodno je američki državni tajnik izjavio da će se pregovori između dvaju predsjednika održati “u vrlo bliskoj budućnosti”. Pritom šef vanjskopolitičkog resora nije precizirao u kojem formatu će se ovaj razgovor odvijati – virtualnom ili fizičkom.

Jučer je Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku, izjavio da je datum sastanka već dogovoren, ali je potrebno pričekati pojašnjenje svih parametara pregovora s Washingtonom, dok je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao da se sastanak može održati “u svakom trenutku”.

Peskov je također naglasio kako će teme razgovora dvojice predsjednika biti stanje u Ukrajini i odnosi Rusije s NATO savezom. Na dnevnom redu bi trebalo biti i stanje u Afganistanu, Libiji, Siriji i Iranu, ali su Ukrajina i NATO definitivno ključne teme.

Podsjećamo: u lipnju ove godine održan je prvi američko-ruski summit na vrhu otkako je predsjedničku dužnost u SAD-u u siječnju preuzeo Joe Biden. Razgovorima su tada nazočili i državni tajnik SAD-a Antony Blinken, kao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Od tada do danas malo je toga konkretnog učinjeno u pokušaju stabilizacije odnosa dviju najvećih svjetskih vojnih velesila. Štoviše, stanje se još više pogoršalo, prije svega na tlu Europe, gdje Moskva i Washington po brojnim pitanjima imaju oštro suprotstavljena mišljenja.

Komentari

komentar

You may also like