Na Siciliji uhićeni mafijaši zbog planiranog kriminalnog iskorištavanja koronakrize

Foto: slideplayer.it

S talijanskom financijskom policijom nema šale. Barem ako je suditi prema njezinoj jučeršnjoj akciji, provedenoj protiv mafijaških klanova, optuženih za „spremnost za iskorištavanje krize s koronavisuom“, i u kojoj je uhićena 91 osoba na Siciliji – jednoj od kolijevki talijanske mafije. O toj akciji talijanskih snaga sigurnosti izvijestila je tamošnja financijska policija i tužitelj Salvatore De Luca (info: CNN).

De Luca je izjavio kako su svi uhićeni bili spremni iskoristiti svoje tvrtke za financiranje potrebitih zbog ekonomskih posljedica globalne pandemije COVIDa-19. Akcija „Ruke u tijestu“ dovela je i do zapljene nekretnina u vrijednosti od 16 milijuna dolara. Racije, u okviru ove akcije, provode se u čitavoj zemlji. Prema policijskim podacima, oko 500 policajaca bavi se pronalaskom opojnih droga, oružja i gotovinskog novca.

Akcija policijskih snaga je potvrdila, kako su se uz uobičajene mafijaške aktivnosti vezane uz ucjene, droge i druge oblike klasičnog i organiziranog kriminaliteta, pojavili i neki suvremeniji oblici djelovanja, poput automata za igre i hazardnih on line igara, izjavio je navedeni tužitelj. Unutar sicilijanske mafije „Cosa nostra“ važna uhićenja dogodila su se u klanu obitelji Aquasanta. Što se tiče zapljena imovine, tužitelj je kazao kako se radi tek o „vrhu sante leda“ novčanih sredstava i tijekova novca kojima raspolaže mafija, s obzirom na vrlo složeni proces istrage u takvim slučajevima. „Često gotovinski novac iščezava u inozemnim bankama“, izajvio je de Luca.

„Danas mafijaški kapital nastoji prodrijeti u zdrave tvrtke koje se nalaze u dubokoj krizi (zbog koronavirusa, op. GN.), s ciljem preuzimanja biznisa i osiguranja njegovog poslovanja mafijaškim metodama – primoravajući klijente kupovati proizvode tih tvrtki, prijeteći radnicima, smanjujući im plaće, ne provodeći pravila sektora kojemu pripadaju i td. Sve to mafijašku tvrtku čini konkurentnijom u usporedbi s onima koje nisu ušle u sferu kriminalnog miljea, navodi talijanski istražitelj.

Komentari

komentar





You may also like