Na Tajvan stiglo najnovije izaslanstvo američkih zastupnika

Izaslanstvo američkih zastupnika stiglo je u srijedu u nenajavljeni posjet Tajvanu, a to je najnovija skupina viših dužnosnika iz zemlje koja posjećuje otok i prkosi Pekingu koji je ljutito reagirao na takve posjete, javlja Reuters.

De facto američko veleposlanstvo na Tajvanu priopćilo je da će osam zastupnika, pod vodstvom Stephanie Murphy, demokratkinjom s Floride koja je u Odboru za oružane snage Zastupničkog doma, ostati do petka u sklopu većeg posjeta indopacifičkoj regiji. “Izaslanstvo će se sastati s visokim tajvanskim čelnicima i razgovarati o odnosima SAD-a i Tajvana, regionalnoj sigurnosti, trgovini i ulaganjima, globalnim opskrbnim lancima i drugim važnim pitanjima od obostranog interesa”, dodaje se.

Kina smatra demokratski uređen Tajvan svojim teritorijem i odbacuje oštre prigovore vlade u Taipeiju. Kina je prošli mjesec izvela ratne vježbe u blizini Tajvana nakon posjeta Taipeiju predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi i od tada je nastavila svoje vojne aktivnosti oko otoka. Nakon njezina posjeta u međuvremenu su Tajvan posjetili i drugi američki zastupnici, kao i guverner američke savezne države Arizone.

Z. Meter: Stvara li se rusko-kineski vojni savez u kontekstu „ukrajinizacije“ Tajvana?

Komentari

komentar





You may also like