Na vidiku skandal u iransko-turskim odnosima zbog ubojstva iranskog disidenta u Istanbulu

Foto: iranianvisa.com

Prema navodima Reutersa, moglo bi doći do zaoštravanja inače dobrih iransko-turskih odnosa, uspostavljenih tijekom vladavine Turskom aktualnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Naime, dva su iranska obavještajna agenta, koja su radila u iranskom konzulatu u Istanbulu, „isprovocirala“ ubojstvo iranskog disidenta u najvećem turskom gradu u studenom prošle godine. Radi se o Masudu Molaviju Vardanjaniju, bivšem djelatniku iranskog Ministarstva obrane koji je kritizirao državni i vojni vrh Islamske Republike Iran. On je 14. studenog na ulici ubijen hicima iz vatrenog oružja, nešto više od godinu dana otkako je napustio Iran.

Prema turskim policijskim izvješćima Vardanjani je imao „neobičan profil“: radio je u sferi kibernetičke zaštite u iranskom Ministarstvu obrane i postao aktivni kritičar vlade u Teheranu. U kolovozu 2019. g., u vrijeme kada je već boravio u Turskoj, na društvenim je mrežama kritizirao Korpus straže islamske revolucije, navodeći kako će Iranci „iskorjeniti korumpirane zapovjednike i mafiju Korpusa straže islamske revolucije“. „Molite da me oni ne ubiju, prije nego ja to učinim“, napisao je spomenuti disident, očito potcjenjujući iransku „dugu ruku“ koja teško prašta takve i slične postupke koje smatra izdajom iranske države i iranskog naroda.

Tjedan dana nakon ubojstva američki državni tajnik Mike Pompeo taj je čin nazvao „još jednim tragičnim primjerom u dugom nizu pokušaja ubojstava uz potporu Irana“ njegovih disidenata.

Iako turska vlada službeno nije optužila Iran za umješanost u ovo ubojstvo, reutersov izvor iz krugova turskih državnih službenika navodi kako se Ankara planira vratiti tome pitanju. On kaže kako su izvršitelj ubojstva i nekoliko ostalih osumnjičenih, Turci i Iranci, koji su uhićeni nekoliko tjedana nakon ubojstva,  izjavili da su djelovali po narudžbi dvojice obavještajnih časnika iranskog konzulata u Istanbulu koji imaju diplomatske putovnice.

 





Komentari

komentar

You may also like