Velika afera: povijesni pad dionica Deutsche Bank zbog sumnji o pranju novca kroz Danske Bank

Dionice najveće njemačke i jedne od najvećih svjetskih banaka uopće Deutsche Bank pale su za povijesnih 4,2% nakon izjava vezanih uz istragu o sudjelovanju te banke u „sumnjivim transakcijama Danske Bank“.

Cijene dionice Deutsche Bank pale su na 8,17 eura za jednu dionicu, spustivši se na najnižu razinu u čitavoj povijesti njihovog trgovanja. Jedan od glavnih razloga tako snažnog pada su izjave o mogućem sudjelovanju te banke u pranju novca kroz dansku Danske Bank.

Prema podacima nezavisnih izvora američkog medija The Wall Street Journal od 20. studenog, do kraja nepotvrđeni zaključci unutarnje istrage Deutsche Bank, ukazuju, kako je u razdoblju od 2007. do 2015. godine  njemačka banka ukupno prebacila sredstava u iznosu od 150 milijardi dolara, povezanih s Danske Bank.

Samo dan ranije, u danskom parlamentu saslušan je bivši djelatnik estonske podružnice Danske Bank Howard Wilkinson, koji je izjavio, kako je Deutsche Bank bila najveći korespondent Danske Bank u prijenosu novca u SAD. Također je objavio približan iznos prebačenog novca Danske Bank kroz njemačku banku – 150 milijardi dolara.

Sredinom rujna 2018.g. navedeni američki medij WSJ objavio je vijest o tome, da američka vlada provodi istragu nad Danske Bank zbog sumnje u pranje novca u iznosu većem od 150 milijardi dolara iz Rusije i bivših zemalja SSSR-a. Nakon nekoliko dana glavni izvršni direktor Danske Bank Thomas Borgen podnio je ostavku.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like