Na Wall Streetu porastao uslužni sektor, ali što je s onim realnim koji i generira inflaciju?

Posebno zabrinjava realni sektor, prije svega onaj energetski. Posljedica je to, kako globalnih geopolitičkih procesa tako i odluka Bidenove administracije, koja je, odmah po preuzimanju vlasti uvela niz mjera o ograničenju tradicionalne energetske proizvodnje i zabrani velikih projekata, poput onih vezanih uz izgradnju naftovoda s Kanadom i jačanja proizvodnje ukapljenog plina (LNG), a sve u korist “zelene tranzicije”

Na američkom Wall Streetu u srijedu su burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, što je posljedica boljih od očekivanja kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija. O tome u četvrtak piše tportal.hr.

Radi se, između ostalog, o tvrtki Netflix, čija je djelatnost pružanje streaming video usluga. Naime, ona je u proteklom tromjesečju zabilježila manji pad broja pretplatnika nego što se očekivalo i prognozirala je rast tog broja u tekućem kvartalu. Rast cijene dionice te kompanije potaknuo je rast cjelokupnog tehnološkog sektora, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, najviše porastao.

Dow Jones ojačao je 47 bodova ili 0,15 posto, na 31.874 boda, dok je S&P 500 porastao 0,59 posto, na 3.959 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 11.897 bodova.

Ovdje bismo dodali slijedeće:

Tehnološki i financijski, odnosno ukupni uslužni sektor vrlo je bitan po SAD. Međutim, američko se gospodarstvo proteklih mjeseci susreće s velikim problemima i rekordnom inflacijom vezano i  uz druge ključne sektore. Posebno zabrinjava tzv. realni sektor, prije svega onaj energetski. Posljedica je to, kako globalnih geopolitičkih procesa i sankcija protiv Rusije koje itekako imaju i svoj negativni kontraefekt (to već vrlo snažno osjeća EU), tako i odluka Bidenove administracije, koja je, odmah po preuzimanju vlasti uvela niz odluka o ograničenju tradicionalne energetske proizvodnje i zabrani velikih projekata, poput onih vezanih uz izgradnju naftovoda s Kanadom i jačanje proizvodnje ukapljenog plina (LNG). Te su restrikcije donijete u korist ubrzanja razvoja “zelenih” izvora energije, koje se, međutim, sada pokazuju i nedostatne i preskupe, a realnog je novca zbog ekonomske krize sve manje.





Zato vijesti, tipa ove današnje, koliko god bile pozitivne, još niti izdaleka ne znače nužni oporavak američkog gospodarstva o kojem itekako ovisi i čitav svijet.

Komentari

komentar





You may also like