Načelnik stožera francuske vojske napušta dužnost

Načelnik Glavnog stožera francuske vojske, general François Lecointre, odlučio je napustiti svoje dužnost, što je objavio u programu televizije LCI

“Ovo je moja želja”, kazao je general, ne navodeći detalje razloga za takav potez. Dodao je kako se namjerava povući nakon 14. srpnja, kada će Francuska proslaviti Dan državnosti (Dan pada Bastilje).

Prema navodima agencije France-Presse (FP), Lecointreova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik Macron najavio smanjenje vojnog kontingenta u zoni Sahel u Africi i zatvaranje tamošnjih francuskih baza.

Lecointre (59) na položaju je već četvrtu godinu. Njegov prethodnik, general Pierre de Villiers, smijenjen je nakon neslaganja s predsjednikom oko vojnog proračuna.

Prije mjesec dana, Lecointre je aktivnoj vojsci, koja je francuskom predsjedniku Macronu uputila otvoreno pismo o predstojećem građanskom ratu u zemlji, savjetovao da dobrovoljno napuste službu. General je rekao da su davanjem prioriteta slobodi izražavanja ovi vojnici kršili vojnu dužnost održavanja neutralnosti i uvukli vojsku u nepotrebnu političku raspravu.

Međutim, službu, očito, napušta on.





Komentari

komentar

You may also like