Nacionalna garda stavila Capitol pod danonoćnu stražu: „Ovo je užas!“

Američka nacionalna garda na 24-satnoj je straži na području zgrade Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu. U srijedu je veliki broj gardista, u vojnim odorama i s automatskim puškama, čuvao zgradu izvana, a deseci njih bili su i u hodniku zgrade Kongresa, izvijestio je u četvrtak, 14. siječnja, Reuters.

Postrojbe Nacionalne garde smještene su unutar i izvan zgrade Kongresa od prošlog tjedna. Policija okruga Columbia ranije je rekla da će 20.000 vojnika Nacionalne garde osigurati sigurnost u glavnom gradu prije i tijekom inauguracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena 20. siječnja.

Oko zgrade Kongresa poduzete su nove mjere zaštite i podignuta ograda s metalnim pregradama visoka 2 metra.

“Napad na Kapitol bio je silovit ustanak koji je prolio američku krv” , izjavio je demokrat iz New Yorka Hakeem Jeffries. “I zato su poduzete izvanredne sigurnosne mjere.

“Policajci su teško pretučeni. Napadači su željeli ubiti Nancy Pelosi , objesiti Mike Pencea i pronaći članove Kongresa u zgradi. Ovo je ustanak. Ovo je pobuna. Ovo je bezakonje. Ovo je užas ”, rekao je Jeffries ogorčeno.

U Washingtonu će se do 21. siječnja, počevši od sljedećeg petka, zatvoriti 13 stanica metroa, uključujući Union Station. Zatvaraju se i tri najprometnije stanice metroa u centru grada.
Ovdje je teško bilo što dodati, osim, možda, da oni američki pobornici „demokratskih revolucija“ diljem svijeta sada mogu vidjeti i osjetiti kako je to kada „rulja“ prodire u parlamente drugih zemlja – od Bagdada, Tripolija i Kaira, preko Tbilisija i Kijeva pa sve do Minska, tražeći „krv“ i „glave“ svojih vođa i legalno izabranih predsjednika za koje smatraju da su zastranili i ne provode politiku u skladu s interesima građana. Političkim elitama je lako vidjeti „demokratske revolucionare “ u tuđim zemljama, ali teško u svojoj. U SAD-u su oni jednostavno – „rulja“ i „užas“!

Komentari

komentar

You may also like