Nacionalna obavještajna služba: Iran je slao prijeteće mailove biračima kako bi pomogao Bidenu

Direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe objavio je na novinskoj konferenciji u srijedu navečer da su iranski hakeri slali prijeteće mailove demokratskim glasačima, predstavljajući se kao desničarska skupina bliska Trumpu, kako bi time pomogli Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima.

Ratcliffe je izjavio na novinskoj konferenciji da su Iran i Rusija stekli “određene” informacije o registriranim glasačima.

Iran je poslao “lažne mailove kako bi zastražio glasače, potaknuo socijalne nemire i oštetio predsjednika Trumpa”, kazao je Ratcliffe .

Demokratskim su glasačima poslani prijeteći mailovi koje potpisuje desničarska skupina ‘Proud Boys’ koja podržava Trumpa, navodi Washington Post.

“Glasat ćeš za Trumpa ili ćemo doći po tebe”, stoji u lažnim mailovima koje su dobili birači u najmanje četiri države, od kojih su tri tzv. “swing states”.

Ratcliffe je kazao da Iran također distribuira video, čija je poruka da birači mogu lažno glasati iz inozemstva.





Iranu više odgovara Bidenova administracija budući da je Obamina administracija, u kojoj je Joe Biden bio potpredsjednik, inicirala potpisivanje Iranskog nuklearnog sporazuma, iz kojega je Trump povukao SAD i nametnuo ekonomske sankcije.

Biden je pak poručio da će se SAD vratiti nuklearnom sporazumu s Iranom, ako će se Teheran pridržavati obaveza o ograničenju razvoja nuklearnog programa, koje proizlaze iz sporazuma.

Teheran je odbacio navode da se miješa u američke izbore na Bidenovoj strani





“Iran nema interes za uplitanje u američke izbore”, kazao je Alireza Mirjusefi, glasnogovornik iranske misije pri UN-u, i dodao kako za Iran ne postoji priželjkivani ishod američkih izbora.

Ratcliffe: Rusija također ima podatke, ali za sada nismo zabilježili njihovo djelovanje

Ratcliffe je izjavio na novinskoj konferenciji da je, osim Irana, i Rusija stekla “određene” informacije o registriranim glasačima, kao i 2016.

“Te podatke mogu koristiti strani akteri kako bi komunicirali lažne informacije registriranim biračima koje će, nadaju se, izazvati konfuziju, posijati kaos i potkopati naše povjerenje u američku demokraciju”, rekao je Ratcliffe.

Nacionalna obavještajna služba nije zabilježila da je Moskva djelovala kako bi utjecala na birače, za razliku od Teherana, naveo je direktor Ratcliffe.

Komentari

komentar

You may also like