Nad Europom se nadvila sjena recesije

Glavni ekonomski savjetnik „Allianz“-a iznio je pesimističke prognoze vezano uz europsko gospodarstvo, opterećeno unutarnjim problemima.

Poznati ekonomist i stručnjak „Allianza-a“ Mohamed El-Erian smatra kako Europa ima 70% šansi za ulazak u recesiju, a da su Velika Britanija, Italija i Njemačka „paralizirane“ unutarnjim problemima, koji su zaustavili gospodarstva najsnažnijih država EU.

U intervjuu za Financial News glavni ekonomski savjetnik Allianz-a izjavio je kako Europa „brzo gubi impuls“, zbog čega „balansira na granici značajnog pada“.

Mohamed El-Erian navodi kako je vjerojatnost gospodarskog pada u Europi skočila na 70% zbog negativnog utjecaja Brexita na britansku ekonomiju i slabljenja njemačkog gospodarstva (u II. kvartalu taj je pokazatelj iznosio -0,1%). Talijanski BDP također je slab, a k tome se još nadvila i nužnost provedbe prijevremenih izbora zbog ostavke premijera Giuseppe Contea.

„Svih pet glavnih europskih gospodarstava  zauzeto je svojim vlastitim problemima“, tvrdi El-Erian. To se odnosi i na Francusku i Španjolsku. „Praktički se ne radi ništa. Nikakve politike rasta u tim zemljama neće biti“, navodi sugovornik Financial Newsa u svom intervjuu.

Prošli tjedan pogoršale su se i perspektive svjetske ekonomije jer je vrijednost 10-ogodišnjih obveznica SAD-a i Velike Britanije pala niže od vrijednosti s kraaćim rokovima otplate, što se obično smatra kao preludij za recesiju. Vrijednost 30-ogodišnjih američkih obveznica također je pala niže od 2%, po prvi put nakon globalne krize 2008. g.





A glavni ekonomist Saxobank Steen Jacobsen izjavio je kako je „50% rizika od recesije u SAD-u, i više od 80% u Europi“.

Glavni svjetski burzovni indeksi, uključno S&P 500 i FTSE 100, prošloga su tjedna doživjeli veliki pad zbog nastavka američko-kineskog trgovinskog rata i slabih ekonomskih pokazatelja u Njemačkoj, što je „podgrijalo“ zabrinutost o trajnijim problemima.

Predsjednica Stenn Group dr Kerstin Braun također je komentirala nastalo stanje: „BDP Velike Britanije, Italije i Njemačke slabi, a to su vrata europske regije. Spisak negativnih vijesti vrlo je dug…“





El-Erian tvrdi kako su američke Federalne rezerve „taoc tržišta“ i da će biti primorane do kraja ove godine dva puta sniziti kamatne stope, kako bi se smanjila zbrinutost da će napetosti u trgovini i usporavanje globalnog rasta nanijeti štetu američkom gospodarstvu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like