Nad Idlibom srušena dva američka drona!

U sirijskoj sjevero-zapadnoj regiji Idlib, u utorak, 18. kolovoza, srušena su dva američka drona, od kojih je jadan obavještajno-udarni MQ-9 Reaper. Pentagon je priznao njihov gubitak, kazavši kako su „izgubili dvije bespilotne letjelice nad Sirijom nakon sudara u zraku“. Pritom tip druge letjelice nije naveden. Međutim, najvjerojatnije se radi o istom tipu dronova.

Ali pitanje je, je li službeno navedeni uzrok gubitka dronova baš i taj, s obzirom kako je sudar takve vrste prilično malo vjerojatan? Tim više, što su  nešto prije toga proturski borci u toj regiji priopćili o uništenju ruskog drona nad Idlibom s pomoću prijenosnog lansernog sustava. Ruski medijski izvori bliski oružanim snagama navode kako je među ostacima oborenog drona prepoznat američki MQ-9 Reaper, koji je posljednjih dana znatno učestalije letio tom zonom. Osim toga, na društvenim se mrežama pojavila fotografija i video snimka obaranja toga drona raketom, a on je gorio već pri padu, o čemu svjedoči eksplozija u zraku (video o padu dronova možete pogledati ovdje).

Pojavila se i verzija prema kojoj su američki dron greškom mogli napasti i turski vojnici smješteni u Idlibu.

Što god bio stvarni uzrok ovog događaja, činjenice su da su američke bespilotne letjelice očito pojačale svoju aktivnost u posljednjoj sirijskoj zoni zapadno od Eufrata koja nije pod potpunim  nadzorom  sirijske vojske, i da su pritom izgubile svoja dva drona.

 
 

 

Komentari

komentar

You may also like