Nafta poskupila nakon razgovora Putin-Bin Salman, pa opet pala

Jučer ujutro, cijene nafte na svjetskim burzama snizile su se temeljem rasta napetosti između SAD-a i Kine, kao i pada optimizma u skori oporavak svjetskog gospodarstva nakon postupnog ukidanja ograničavajućih mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa. O tome smo opširnije izvijestili jučer (vidi poveznicu ispod teksta).

Novi, makar i neveliki pad cijena očito je bio „signal za uzbunu“, pa su jučer o toj temi telefonski razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Salman. Odmah po pojavi informacije o tom razgovoru cijene nafte su opet skočile, s obzirom kako su se dvojica državnika usuglasila o „daljnjoj uskoj koordinaciji“ po pitanju ograničenja proizvodnje nafte. Tako su već sinoć srpanjski fjučersi za najprodavaniju naftu Brent na londonskoj burzi ICE Futures skočili na 35,22 dolara za barel (prije spomenutog razgovora iznosili su 34,45 dolara).

U četvrtak, 28. svibnja,  cijene nafte ponovo padaju, nakon informacija Američkog instituta za naftu (API) o rezervama „crnog zlata“ u SAD-u. Prema podacima o trgovini naftom, cijena srpanjskih fjučersa nafte Brent pala je za 2,19% i iznosi 33,99 dolara za barel, dok za naftu WTI oni iznose 31,69 dolara za barel, što je pad od 3,14%.

Sudionici trgovanja ukalkulirali su podatke API-ja o prošlotjednom povećanju naftnih rezervi SAD-a za 8,7 milijuna barela. Službene podatke o tome večeras će objaviti američko Ministarstvo energetike.  

Podsjećamo: pad cijena nastavlja se već drugo trgovanje za redom, također i zbog neizvjesnosti uoči zasjedanja formata OPEC+, koje će se održati 9. i 10. lipnja.

Dolar jača, juan i cijene nafte padaju zbog američko-kineskih napetosti





 

Komentari

komentar





You may also like