Nafta poskupjela zbog napetosti između SAD-a i Irana; Kongres daje nove milijarde dolara pomoći

Prije današnjih aktualnosti iz svijeta energetike, vezanih uz naftno tržište, podsjetimo na dva važna elementa: prvo, američke rezerve nafte u prošlom su  se tjednu, zaključno sa 17. travnja, povećale za 15 milijuna barela, priopćila je američka agencija za energetske informacije (EIA); i drugo, zbog gubitaka od globalne pandemije koronavirusa COVID-19 američki Senat je 21. travnja jednoglasno usvojio odluku o novom paketu mijera za potporu američkom gospodarstvu i bolnicama u iznosu od 484 milijarde dolara. O tome će danas odlučivati Zastupnički dom Kongresa, a očekuje se kako će ta odluka biti potvrđena i odobrena.

A sada se osvrnimo na ono najvažnije. Proteklih smo dana svjedočili enormnim, pa i povijesnim padovima cijena nafte, prije svega američke WTI. Uzroka je više: političkih, gospodarskih i onih koji su rezultat tzv. više sile – u ovom slučaju pandemije koronavirusa. Međutim sada bi, barem što se tiče onih političkih uzroka, upravo oni mogli dovesti do pozitivnog pomaka po pitanju cijena nafte i njihovog stabiliziranja na nekoj razumnijoj razini, jer ne treba zaboraviti kako niske cijene nafte, iako dobrodošle za široke potrošače i individualne kupce, za sobom vuku i niz negativnih posljedica, ne samo po proizvođače nafte kojima se time poskupljuje proizvodnja jer ne ostvaruju planirane prihode.  A upravo su naftne kompanije veliki pokretači gospodarstva, zapošljavaju veliki broj radnika, pune državne proračune i td. Na koji način je u ovom trenutku baš zbog politike tržište reagiralo u pozitivnom smislu odmah ćemo i kazati:

u četvrtak, 23. travnja, nafta je poskupjela zbog rastuće napetosti na Bliskom istoku (naravno, i zbog još uvijek ostalih na snazi i drugih ključnih čimbenika – pada proizvodnje zbog prevelike ponude nafte na tržištu i paralize gospodarskih aktivnosti zbog COVIDa-19), prije svega one između SAD-a i Irana nakon što je američki predsjednik Donald Trump jučer na svom tvitu napisao kako je zapovjedio američkim pomorskim snagama da potapaju iranske vojne brodove ukoliko budu pratili one američke. Time je Trump još jednom dokazao koliko u današnjem svijetu ekonomije i tržišta znači jedan obični njegov tvit, dok su donedavno za reakcije tržišta trebale službene odluke različitih državnih tijela nakon više ili manje dugih satanaka i razmatranja na koji način reagirati na koji domaći ili globalni problem.

Tako su danas fjučersi za sjevernomorsku naftu Brent u posljepodnevnim satima porasli za 7,12% i dosegnuli cijenu od 21,82 dolara, dok su za američku naftu WTI porasli za 10,6% i iznosili 15,29 dolara za barel (info: Reuters).

Međutim, prema riječima Warrena Pattersona iz tvrtke ING, s obzirom na višak ponude na naftnom tržištu „teško je očekivati da će to (najnovija američko-iranska napetost) dovesti do dugoročne potpore tržištu, osim u slučaju da se stanje još više ne zaoštri“.

Bez prevelikih problema mogli bismo zaključiti kako nije isključena niti ta varijanta s još većim porastom napetosti u Perzijskom zaljevu ukoliko oporavak naftnog tržišta i dalje ostane u „slijepoj ulici“ usprkos nedavno potpisanom novom sporazumu o smanjenju naftne proizvodnje u formatu OPEC+.





Naftni sporazum nemoćan pred COVIDom-19: nafta opet pojeftinila!

 





Komentari

komentar

You may also like