Naftni sporazum nemoćan pred COVIDom-19: nafta opet pojeftinila!

Nakon što je jučer cijena američke nafte WTI pala na povijesni minimum, ispod 0 dolara za barel, što znači da se ona praktički isporučivala besplatno samo da se rasterete prekapacitirani naftni spremnici (kasnije tijekom dana cijena nafte se nešto povisila), danas je opet došlo do njezinog pada.

Tako su se fjučersi za sjevernomorsku naftu Brent s isporukama za lipanj na londonskoj burzi ICE u jutarnjim satima 22. travnja snizili za 17,33% i iznosili 15,98 dolara za barel.

Cijena fjučersa nafte WTI pala je za 6,22% i iznosi 10,85 dolara za barel.

Ovdje je zanimljivo primijetiti kako je posljednji put cijena nafte Brent bila niža od 16 dolara još u dalekom lipnju 1999. g.

Ovakav trend tj. konstantan pad cijena nafte ukazuje na to, kako planirani učinci od nedavno glasno i radosno proglašenog naftnog sporazuma od strane najvećih svjetskih proizvođača „crnog zlata“ ne daje planirane rezultate. Razarajući ekonomski učinci diljem svijeta, koje prouzročuje pandemija virusa COVID-19, ipak ne mogu biti kompenzirani dogovorenom – povijesno najnižom proizvodnjom nafte, kojom se želi donekle stabilizirati globalno naftno tržište i potaknuti gospodarski rast. Jer prave proizvodnje u svijetu jednostavno nema: tvornice ne rade, zrakoplovi ne lete, automobili ne voze, brodovi ne plove. Svijet je (ne)svjesno paraliziran! S kojim ciljem i pod koju cijenu tek će se vidjeti, kada sve ovo ludilo prođe.

Cijena nafte WTI niža od nule!
 

Komentari

komentar

You may also like