Naftno tržište reagiralo nakon napretka u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu

Nakon što je jučer iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio kako je postignut napredak u bečkim pregovorima o ponovnom pokretanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koje ta zemlja (uz posredništvo Rusije, Kine, Njemačke, Velike Britanije i Francuske) vodi sa SAD-om, i da je blizu trenutak kada će Sjedinjene Države ukinuti svoje sankcije iranskom energetskom sektoru, financijama, brodarstvu i td., danas je reagiralo tržište nafte.

Njezine su cijene danas porasle, nakon trodnevnih gubitaka u vrijeme dok su se investitori pripremali za obnovu opskrbe iranskom naftom (info: Reuters).

Nafta Brent za mjesec srpanj porasla je 12 centi, ili 0,2%, na 65,23 dolara za barel, dok je sirova nafta WTI porasla 23 centa, na 62,17 dolara (što je porast od 0,4%).

Iran i svjetske sile pregovaraju u Beču od travnja o obnovi Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) o nuklearnom programu Teherana, a dužnosnik EU, uključen u razgovore, izrazio je prošle srijede uvjerenje da će biti postignut dogovor.

Oko milijun barela iranske nafte dnevno moglo bi se pojaviti na tržištu u drugoj polovici ove godine, objavljuju analitičari RBC Markets.

U međuvremenu, investitori ostaju optimistični u pogledu skoka u potražnji za naftom ovog ljeta, jer će programi cijepljenja protiv Covid-19 u Europi i SAD-u omogućiti putovanja većeg broja ljudi, iako bi novi skok zaraze u dijelovima Azije mogao smanjiti globalnu potrošnju „crnog zlata“.





Prema predviđanjima JP Morgan, cijena nafte Brent iznosit će 74 USD krajem 2021. godine.

Globalna potražnja u trećem tromjesečju trebala je u prosjeku premašiti 102,6 milijuna barela dnevno, a u četvrtom tromjesečju narasti na 103,6 milijuna barela dnevno, kako bi dosegla razinu od 100 dolara po barelu ove godine, u nedostatku bilo kakvih dodatnih odgovora zemalja OPEC +.

Sultan Ahmed al-Jaber, izvršni direktor Nacionalne naftne tvrtke Abu Dhabi, rekao je prošlog četvrtka da je globalna potražnja nafte do sada porasla na 95 milijuna barela dnevno.





Komentari

komentar

You may also like