Naftnom tržištu prijeti kolaps

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju – IEA, u travnju će potražnja za naftom pasti za 29 milijuna barela dnevno, a u svibnju će taj pad iznositi  23 milijuna. K tome, treba podsjetiti kako će zemlje proizvođači, sukladno početkom travnja potpisanog novog naftnog sporazuma, početi smanjivati proizvodnju nafte tek u svibnju, te da istu nisu smanjivali usprkos golemog pada potražnje za „crnim zlatom“. Zbog takvog stanja prerađivači nafte počeli su lov na tankere jer slobodnih spremnika za naftu na kopnu više gotovo da i nema.

U ponedjeljak, 27. travnja, o ovoj se temi oglasio i ruski ministar energetike Aleksandar Novak. On je u intervjuu za televiziju Rossia-1 izjavio kako zemlje proizvođači nafte ne smiju dozvoliti popunjenost naftnih rezervoara do kraja, kako ne bi došlo do kolapsa na tržištu.

„Svijet se još nikada nije susreo s padom potražnje u naftnom sektoru od 20-30%. Kada se radi o kolebanjima to se kreće oko 10-ak posto i to je normalno. Većina stručnjaka se slaže u mišljenju  kako se nalazimo na vrhuncu pada potražnje i da će se tržište u svakom slučaju oporaviti. Treba proći taj vrhunac kako se ne bi napunili spremnici, jer je jasno kako će u suprotnom doći do potpunog kolapsa, što se želi izbjeći“, kazao je Novak, i dodao, kako se oporavak svjetskog gospodarstva i rast potražnje očekuje u drugoj polovici godine.

 

Komentari

komentar





You may also like