Nagli porast broja zaraženih u Indiji

Broj ukupnih Covid-19 slučaja u Indiji popeo se na na skoro 13,7 milijuna i tako je prerastao broj slučaja u Brazilu. Indija je postala zemlja s drugim najvećim brojem ukupnih slučaja iza SAD-a. Još gora vijest za Indijce jest brzina kojom raste broj novih slučaja. Sredinom veljače sa oko 10 tisuća novih slučaja dnevno dalo bi se zaključiti da je pandemija u Indiji donekle pod kontrolom. Ipak, zadnjih nekoliko dana bilježe preko 160 tisuća novih slučaja dnevno i ta brojka naglo raste.

Indija je kasnije započela s masovnim cijepljenjem i zasad je oko 6% ljudi procijepljeno. Cijepi se AstraZenecom i domaćim cjepivom Bharat Biotech tvrtke, a od jučer je odobreno i rusko cjepivo Sputnjik V, piše Reuters. Unatoč brzini kojom proizvode domaće cjepivo, zbog broja Indijaca (1.4 milijarde) kao i zbog novog vala, brojne bolnice moraju odgoditi dogovorena cijepljenja jer je ponuda cjepiva manja od potražnje.

Dodatni problem su i brojna milijunska vjerska okupljanja tijekom travnju koja se ipak održavaju ove godine. Najpoznatije višednevno okupljanje Kumbh mela okuplja oko 3 miliona hodočasnika koji će obaviti ceremonijalno kupanje u gradu Haridwaru. Mjere zaštite su gotovo nikakve, a milioni će biti zbijeni bez mogućnosti distance. Premijer Narendra Modi suzdržan je oko provedbe i donošenja mjera. Naime, osim ekonomske štete zbog provođenja mjera, premijer se ne želi zamjeriti ni većinskom hinduističkom stanovništvu zabranjujući svetkovine, a koji su mu najvjerniji glasači. Indikativno je da su prije nekoliko tjedana Modi i članovi njegove stranke, poznati po nacionalističkoj retorici, optužili mnogo manja muslimanska okupljanja za širenja zaraze. Političari bliski Modiju nazvali su muslimane, kojih je 14% u Indiji, “super-prenositeljima”.

Ovakvo naglo širenje zaraze u gusto naseljenoj zemlji s lošom sanitarnom infrastrukturom, naročito je štetno za Indiju jer je i mnogo manji prvi val uzrokovao snažan pad ekonomije. Nakon desetljeća brzog ekonomskog rasta (5-10% godišnje), u prvom dijelu 2020. zabilježen je pad od nevjerojatnih 24.4% što je kod nemalog dijela stanovništva uzrokovalo glad.

Komentari

komentar





You may also like