Naglo pogoršanje kinesko-južnokorejskih odnosa zbog instaliranja američkog sustava THAAD

Temeljem početka razmještaja najsuvremenijeg američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji (koje je upravo u tijeku), a čemu se Kina oštro protivila i najavljivala snažne protumjere prema Južnoj Koreji, najavljeni scenarij kineskih protumjera je započeo.

Peking je poduzeo niz snažnih gospodarskih protumjera prema Seulu, koje uključuju zatvaranje mega-trgovina velikog južnokorejskog trgovačkog lanca „Lotte“ koji u Kini izvrsno posluje; obustavu svih čarter letova s kineskim turistima prema toj zemlji, bojkot mnogih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, uključno i prodaju Samsungovih televizora i druge opreme i td. A što je najvažnije, Peking je najavio kako je ovo tek početak.

Geopolitika.News naglašava kako je Kina daleko najveći trgovinski partner Južne Koreje, čija razmjena višestruko nadmašuje zajednički trgovinski udio SAD-a i Japana s tom zemljom. Primjerice, na kineske turiste odnosi se čak oko 70 posto ukupnog broja svih inozemnih turista koji posjećuju Južnu Koreju. Zbog njih su otvorene brojne trgovine na kineskom jeziku koje su odlično poslovale i td. I politički odnosi dviju država su bili dobri s tendencijom daljnjeg poboljšanja. Problem je započeo prošle godine s najavom mogućeg američkog razmještaja PRO sustava THAAD pod izgovorom sprječavanja sjevernokorejskog raketnog napada na Južnu Koreju, što je na kraju vlada u Seulu i dozvolila. Međutim, apsurd te priče je da se taj PRO  sustav razmješta puno južnije od granice dviju zemalja, a radijus novih raketa čak niti ne pokriva glavni grad Seul.

Međutim, navedeni raketni sustav Kinu niti ne zabrinjava, koliko najava instaliranja modernog snažnog radara koji će imati radijus nadzora od preko 1300 kilomatara (zahvaćat će najvažnije dijelove kineskog teritorija, čak i dio ruskog Dalekog istoka) , čime će, kako navode kineski vojni analitičari, njihov nuklearni raketnim arsenal namjenjen brzom odgovoru na američki nuklearni napad, biti „sveden na nulu“, poglavito ukoliko dođe, a što je za očekivati, do njegovog integriranja s postojećim  američkim radarskim sustavima u Japanu i pojedinim zonama Tihog oceana. Time bi, smatraju i kineski i ruski vojni stručnjaci, Amerikanci pokrivali veliki dio sjevero-zapadne azijsko-pacifičke regije. Kina u tom smislu započinje s brzom reorganizacijom svojih oružanih snaga. Osim što ubrzano gradi i u uporabu uvodi moderne brodove stealth tehnologije, ona će brojnost dvomilijunske vojske smanjiti za oko 300 tisuća vojnika i uspostaviti njezinu puno veću mobilnost, Peking povećava broj specijalnih postrojbi svojih marinaca za brza djelovanja za još 100 tisuća vojnika.

Sami Južnokoreanci se velikim dijelom protive instaliranju PRO sustava THAAD, smatrajući ga većom opasnošću po svoju sigurnost nego li zaštitom, a isto tako i zbog straha po vlastito gospodarstvo, znajući kako će se time na njih navući kineski gnjev, a što se upravo i ostvaruje.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like