Naglo pogoršavanje američko-turskih odnosa: Turska „bježi“ od dolara

Turska se sprema prijeći na plaćanje u nacionalnoj valuti sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, izjavio je u subotu, 11. kolovoza, predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavivši, kako će Turska to učiniti u gospodarskim odnosima s Rusijom, Kinom, Iranom i Ukrajinom.

Ova je izjava uslijedila nakon jačanja krize u odnosima između Turske i SAD-a i nakon što je američki predsjednik Donald Trump uveo carine na uvoz turskog čelika i aluminija, što je izazvalo pad turske lire do povijesnog minimuma.

„Ako se europske države također žele izbaviti iz okova dolara, Ankara je spremna i s njima prijeći na identične naplate“, izjavio je turski vođa (info: agencija Anadolu).

Erdogan je nastavio u istom tonu, izjavivši, kako je za Tursku neprihvatljiv svjetski poredak u kojem je svijetu objavljen trgovinski rat, a na države se vrši pritisak i prijetnje uvođenjem sankcija. Osim toga, naglasio je kako se radi o neuspješnoj, neprijateljskoj politici u odnosu prema Ankari i da će iza svakog poteza protiv Turske uslijediti protumjere.

„Nitko neće prisiliti Tursku na odbacivanje svojih ekonomskih ciljeva, i odustajanje od borbe s terorizmom. Otvoreno izjavljujem o tom. Turska neće promijeniti svoju politiku prema Siriji i Iraku“, kazao je turski predsjednik Erdogan.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like