Nagorno Karabah planira uvesti ruski kao drugi službeni jezik

Narodna skupština nepriznate Republike Nagorno Karabah (Arcah) glasat će o prijedlogu zakona po kojemu bi ruski jezik postao drugi službeni jezik, uz armenski. Dokument o ruskom kao drugom službenom jeziku potpisao je predsjednik Arcaha Arajik Harutjunjan, piše RIA.

U prijedlogu zakona također stoji da će se, u službenim ustanovama koristiti armenski jezik, i ako je potrebno, ruski jezik. Također se navodi da će biti poticano izdavanje dvojezičnih udžbenika, znanstveno-popularne literature i sl.

Uvođenje ruskog kao službenog jezika objašnjeno je bliskim “kulturnim, vojnim i ekonomskim odnosima” Nagorno Karabaha i Rusije.

“Dugoročno prisustvo ruskih mirovnih snaga u Arcahu, svijest o neophodnosti zajedničkog rješavanja brojnih društvenih i komunikacijskih problema, suradnje u građevinskom, zdravstvenom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru, zahtijevaju reviziju ulogu ruskog jezika”, navodi se u prijedlogu, prenosi RIA.

Posjetimo, nedavni je rat okončan azerbajdžanskom vojnom pobjedom, nakon što je armenski premijer Nikol Pašinjan potpisao sporazum s Azerbajdžanom i Rusijom, po kojemu je predao Azerbajdžanu okruge oko Nagorno Karabaha, dok je unutar samog Nagorno Karabaha ostala na snazi ratna linija razgraničenja.

Koridor Lachin širok nekoliko kilometara čuvat će najmanje idućih 5 godina ruske snage, a riječ je o jedinoj poveznici nepriznate Republike Arcah (Nagorno Karabah) s Armenijom.





Komentari

komentar

You may also like