Najjači europski nuklearni reaktor započeo s radom u Finskoj

Nekoliko puta odgađani i skupi novi finski nuklearni reaktor, najsnažniji u Europi po proizvodnom kapacitetu, završio je testnu fazu koja je trajala više od godinu dana i započeo je s redovnom proizvodnjom, značajno povećavajući elektroenergetsku samodostatnost te nordijske zemlje. Reaktor Olkiluoto 3, koji ima kapacitet od 1600 megavata, priključen je na finsku nacionalnu elektroenergetsku mrežu u ožujku 2022., a danas je započeo s redovnom proizvodnjom, prenosi AP.

Operater Teollisuuden Voima, ili TVO, objavio je na Twitteru da je “Olkiluoto 3 sada spreman” nakon odgode od čak 14 godina u odnosu na izvorni plan. Pomoći će Finskoj da postigne svoje ciljeve prema emisiji CO2 i poveća energetsku sigurnost u vrijeme kada većina europskih zemlja više ne kupuje naftu i plin i drugom iz Rusije.

“Proizvodnja iz reaktora Olkiluoto 3 stabilizira cijenu električne energije i igra važnu ulogu u finskoj zelenoj tranziciji”, rekao je predsjednik i izvršni direktor TVO-a Jarmo Tanhua u izjavi. Tvrtka je dodala da je “obujam proizvodnje električne energije najveće jedinice nuklearne elektrane u Europi značajan dodatak čistoj i domaćoj proizvodnji”.  Izgradnja reaktora započela je 2005. godine i trebala je biti dovršena četiri godine kasnije. Međutim, projekt je zapeo na nekoliko tehnoloških problema koji su doveli do tužbi. Zadnji put je novi nuklearni reaktor pušten u rad u Finskoj prije više od 40 godina.

Olkiluoto 3 je prvi novi reaktor u zapadnoj Europi u više od 15 godina. To je prvo postrojenje nove generacije EPR (europski reaktor pod tlakom) koji je pušten u rad u Europi. Razvijen je u zajedničkom pothvatu francuske Areve i njemačkog Siemensa. Prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, nuklearna energija ostaje kontroverzno pitanje u Europi. Puštanje u rad finskog reaktora podudara se s potezom Njemačke da jučer zatvori svoje posljednje tri nuklearne elektrane. Stručnjaci su konačnu cijenu Olkiluoto 3 procijenili na oko 11 milijardi eura što je gotovo tri puta više od prvobitne procjene.

Finska sada ima pet nuklearnih reaktora u dvije elektrane smještene na obalama Baltičkog mora. Zajedno pokrivaju više od 40% nacionalne potražnje za električnom energijom. Konzervativna Nacionalna koalicijska stranka, ili NCP, koja je pobijedila na općim izborima u Finskoj početkom ovog mjeseca želi još više povećati udio energije koju zemlja od 5,5 milijuna stanovnika dobiva iz nuklearne energije. Čelnik NCP-a Petteri Orpo, vjerojatni novi premijer Finske, rekao je tijekom predizborne kampanje da bi novi kabinet nuklearnu energiju trebao učiniti “kamenom temeljcem vladine energetske politike”.

Komentari

komentar





You may also like