Najmanje 17 američkih misionara, uključujući i djecu, oteto u nestabilnom Haitiju

Banda pored glavnog grada Port-au-Princea otela je 17 američkih misionara i članova njihovih obitelji u subotu, rekao je lokalni sigurnosni izvor za AFP. 

Zločin je počinila oružana banda koja se mjesecima bavi krađom i otmicama na području između Port-au-Princea i granice s Dominikanskom Republikom, rekao je izvor. Banda “400 Mawozo” otela je nekoliko vozila na cestama koje kontrolira, otevši američke državljane i neutvrđen broj građana Haitija.

Glasnogovornik američke vlade rekao je da je upoznat s izvješćima, ali je odbio dati bilo kakve informacije. “Dobrobit i sigurnost američkih građana u inozemstvu jedan je od najvećih prioriteta Državnog tajništva”, rekao je dužnosnik. Misionari i njihove obitelji vraćali su se iz posjete sirotištu udaljenom 30 kilometara istočno od Port-au-Princea.

Haiti se ponovno bori s povećanjem broja otmica povezanih s bandama koje su se bile smanjile na neko vrijeme. Stanje se pogoršalo nakon što je predsjednik Jovenel Moise brutalno ubijen u svojom domu od strane plaćenika koji imaju veze s Kolumbijom i SAD-om.

Više od 600 otmica izvršeno je u prvoj četvrtini 2021., u usporedbi s 231 otmica u istom razdoblju prošle godine. Naoružane bande, koje godinama kontroliraju najsiromašnije četvrti glavnog grada Haitija, proširile su svoje ovlasti i na druge dijelove Port-au-Princea i okolice, sijući teror otmicama. 

Haiti je godinama bio paraliziran dubokom političkom i gospodarskom krizom, a nisu pomogli ni uragani i potresi. Ipak, ubojstvo predsjednika Jovenela Moisea u srpnju dodatno je unazadilo stanje u karipskoj državi.
Komentari

komentar

You may also like