Najmnogoljudnija država Indije razmatra uvođenje politike dvoje djece

Indija je federalna unija koja se sastoji od 28 država i 8 saveznih teritorija. Svaka država bira svoju vladu i te vlade imaju ograničenu autonomiju. Vlade saveznih država smiju upravljati porezima i financijama i nekim uredbama, dok vlada unije upravlja vojskom, vanjskom politikom i bitnijim zakonima.

Najmnogoljudnija država Uttar Pradesh sa svojih 200 milijuna ljudi razmišlja kako da ograniči natalitet. Uttar Pradesh nalazi se na sjeveru Indije, a gustoća naseljenosti je duplo veća od indijskog prosjeka. Natalitet je visok, ali standard je manji od indijskog prosjeka.

Vlada te države je predložila zakon prema kojem parovi s više od dvoje djeteta neće moći primati državne povlastice i poticaje niti će moć biti zaposleni u državnoj službi. Osim toga, parovi u kojima se jedan partner dobrovoljno sterilizira imat će niže kamate za stambene kredite, popust na režije i manje poreze na nekretninu.

U nacrtu zakona piše da je razlog “ograničavanje ekoloških i ekonomskih resursa” i da je zakon “hitno potreban”, prenosi India Today. Vjerojatno navedenoj nužnosti zakona doprinosi i činjenica da je na vlasti u Uttar Pradeshu konzervativni Yogi Adityanath, bivši hinduistički redovnik koji je postao važna ličnost u stranci premijera Modija, BJP iz koje se često netrpeljivi prema muslimanima. Od 200 milijuna stanovnika države, njih 40 milijuna su muslimani, a broj muslimana raste brže od broja hinduista. Sličan nacrt je već predložen u indijskoj državi Assam gdje je čelnik otvoreno rekao da je jedan od razloga ograničavanje rasta populacije muslimana.

Projekcije govore da će Indija postati najmnogoljudnija zemlja i prestići Kinu do 2027. koja je desetljećima imala slične, ali strože zakone o ograničavanju nataliteta.

 





 

Komentari

komentar





You may also like