Najsnažniji ruski zračni napad na proturske snage u Idlibu

Britanski medij The Telegraf izvješćuje kako su 2. studenog izvršeni snažni ruski zračni napadi na bazu proturskih boraca na sjevero-zapadu Sirije, uslijed čega je poginulo najmanje 35 boraca.

Navodi se kako se radi o jednom od najsmrtonosnijih napada od početka prekida vatre u Idlibu prije gotovo 8 mjeseci, nakon pokrenute snažne ofanzive sirijske vojske na tu zonu i njoj susjedne zone deeskalacije u regijama Aleppo i Hama.

Glasnogovornik sirijske oružane oporbe Jusuf Hammud izjavio je kako je cilj napada bio kamp za obuku proturske organizacije Faylaq al-Sham (u sastavu je proturskog „Nacionalnog fronta oslobođenja“ i sudjelovala je u turskoj vojnoj operaciji u zauzimanju pogranične zone Sirije) ,  u sjevero-zapadnom dijelu Idliba. Ovaj je ruski napad nastavak prošlomjesečnih snažnih napada protiv proturskih snaga u toj sirijskoj regiji – posljednjoj, koja zapadno od Eufrata nije pod nadzorom vlade u Damasku.

Ruski su se napadi na protuasadove snage u Idlibu intenzivirali nakon pojave informacija o nastavku turskog prebacivanja proturskih boraca iz Sirije na front u Nagorno Karabahu, na stranu Azerbajdžana.

Podsjećamo: nakon što su ruski zrakoplovi nedavno bombardirali kamp za obuku gore spomenute proturske organizacije (vidi poveznicu ispod teksta), i kojom je prilikom, prema navodima medija Al-Masdar News poginulo 200-tinjak islamista, 27. listopada  proturske snage su desecima raketa napale gradove i sela u regiji Latakija i pokušale izvršiti snažan napad na položaje sirijske vojske u toj regiji kao i u dijelovima regije Idlib i Hama. Međutim ti napadi nisu nanijeli veće štete sirijskoj vojsci, koja se, navodno, priprema za novi masivni napad na dio Idliba koji nije pod njenim nadzorom zbog nepoštivanja odredbi iz rusko-turskog sporazuma o prekidu vatre iz veljače ove godine.

Ovaj najnoviji udar ruskih zrakoplova po ciljevima spomenute proturske organizacije zato možemo promatrati i u tome kontekstu.





 

(Video) Rusija snažnim napadom na Idlib odgovorila Turskoj zbog slanja terorista u Karabah





 

Komentari

komentar

You may also like