Najstariji predsjednik: Amerikanci podijeljeni oko ponovnog izbora Bidena

Nakon što je doveo demokrate do jednog od najjačih rezultata na središnjim izborima za vladajuću stranku, američki predsjednik Joe Biden suočava se sa sve većim nedoumicama oko toga treba li se kandidirati za ponovni izbor. Nedoumice su samo porasle nakon što je predsjednik ovog vikenda napunio 80 godina i tako postao postao jedini čelnik SAD-a u povijesti stariji od 80 godina. Situacija u kojoj se u medijima sve češće postavlja pitanje: koliko je godina prestaro za američkog predsjednika?

Bivši senator i potpredsjednik već je bio najstarija osoba na čelu SAD-a kada je preuzeo dužnost sa 78 godina. Prethodni rekorder, Ronald Reagan, napustio je dužnost nakon dva mandata u dobi od 77 godina. Pobijedi li Biden ponovno na izborima 2024., imao bi 82 godine na početku svog drugog mandata i 86 godina na završetku, piše Anadolu.

Uzastopne ankete pokazale su da demokrati imaju snažna unutarnja neslaganja oko toga treba li se Biden ponovno kandidirati za najviši američki položaj. Prema anketi Sveučilišta Quinnipiac od 22. studenog samo polovica svih demokrata – 51 % – želi da se Biden ponovno kandidira. Nalazi su u rangu s istraživanjem koje je Quinnipiac proveo u kolovozu; ne pokazuju stvarne razlike u stavovima nakon što je Biden na međuizborima poveo demokrate do uspješne obrane većine u Senatu i spriječio ‘crveni val’ republikanskih pobjeda u Zastupničkom domu.

Bijela kuća je objavila da se predsjednik namjerava ponovno kandidirati, ali nije službeno potvrdila da će to učiniti. Biden je na tiskovnoj konferenciji nakon međuizbora najavio da će odluku o kandidaturi objaviti početkom sljedeće godine.

Iako zabrinutosti oko Bidenove starosti nikada nije bilo nedovoljno, ona je postala redovito topovsko meso za republikance, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je Bidenovo mentalno i fizičko zdravlje koristio kao političku batinu u predizbornoj kampanji 2020.

Republikanci su nakon izbora 2020. samo ubrzali svoje političke napade na američkog predsjednika. Društvenim su mrežama kružili videozapisi na kojima se vidi kako Biden izgleda zbunjeno, tetura ili mrmlja. Biden se cijeli život suočava s problemom mucanja, što predstavlja neke od njegovih problema s govorom, piše Anadolu. Očekuje se da će Bidenov osamdeseti rođendan i približavanje izbora uzrokovati eskalaciju napada ovakve vrste.

S obzirom na to da je sezona američke predsjedničke kampanje već u tijeku nakon Trumpove službene objave reizbora prošlog tjedna, demokrati se sada moraju suočiti s pitanjem isplati li se održati kontinuitet koji im omogućuje potencijalni drugi Bidenov mandat ili treba nastaviti s promjenom generacija.

Biden tvrdi da je spreman raditi s republikancima nakon iznenađenja demokrata na izborima

 

 

Komentari

komentar

You may also like