Najveća ekološka katastrofa u povijesti Izraela

U Izraelu su desetci tona mazuta izbačeni na golema područja duž sredozemne obale te zemlje. Krivac još nije pronađen, ali je, prema početnim podacima, ali to je najvjerojatnije jedan od naftnih tankera. Lokalne vlasti već govore o najvećoj ekološkoj katastrofi u povijesti te zemlje pri čemu čišćenje onečišćenih područja može trajati godinama, izvješćuju izraelski mediji.

Građanske udruge javljaju o pronađenim ostacima kornjača i ptica potpuno obojanih u crno.

Tisuće dragovoljaca i vojnika pomažu u čišćenju obale od ugrušaka mazuta koji su već nanijeli veliku štetu prirodi. Vlada pokušava otkriti izvor onečišćenja, a stanovništvo se moli da se suzdrži od posjeta plažama.

Izvor onečišćenja mogao je biti ispuštanje goriva s jednog od brodova tijekom oluje 11. veljače, oko 50 km od obale. Proučavaju se satelitski snimci kako bi se identificirao počinitelj. Ministrica za zaštitu okoliša Gila Gamliel izjavila je kako se trenutačno provjerava devet plovila, a izraelska vlada razmatra podizanje tužbe s ciljem traženja odštete koja bi mogla iznositi milijune dolara.

Prošlog je tjedna na jednoj od plaža na jugu Izraela pronađen uginuli kit od 17 metara. Obdukcijom su u njegovom tijelu pronađen određeni ostaci na bazi ulja, konkretno  crne tekućine. Prerano je reći je li to povezano s navedenim incidentom koji je prouzročio ekološku katastrofu.

Komentari

komentar





You may also like